Danas se otvara 1. Festival poljskih filmova u kinu Grič

Foto: Facebook/ VIsla

Danas u 19h u kinu „Grič“ održat će se svečano otvaranje 1. Festivala poljskih filmova „Visla” u Hrvatskoj. Projekcije će trajati sve do 20. listopada 2018. g.

Festival će otvoriti film „Eskadrila 303: Istinita priča” redatelja Denisa Delića. Film je nastao na temelju kultne knjige Arkadyja Fiedlera. Isprva podcijenjeni i ismijavani, poljski piloti ulaze u legendu. Unutar Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije (RAF) tvore elitnu postrojbu – Eskadrilu 303. kojoj nitko nije ravan.

U Zagrebu ćemo također prikazati dva filma Łukasza Palkowskog – „Bogovi“ i „Najbolji”. Prvi je životna priča izvanrednog kardiokirurga Zbigniewa Relige i prve u Poljskoj transplantacije srca. Kirurg, buntovnik, vizionar i genije, koji je za spašavanje ljudskog života bio spreman prevladati sve moguće prepreke, pa čak i izazvati Boga – takvog Religu upamtili su njegovi bliski i suradnici, te će ga takvog moći vidjeti i gledatelji.

U drugom je filmu Łukasz Palkowski odao počast biografiji čovjeka koji je dokazao da se pravi heroji ne boje pada i uspijevaju se podići iz najvećeg neuspjeha. Osoba iz naslova „Najbolji“ izvanredan je sportaš koji je oduševio svijet, a u Poljskoj je do danas ostao gotovo nepoznat. Fascinantna priča, puna strahovitog sportskog napora, spektakularnih padova i gotovo nevjerojatnih uspjeha inspirirana je životom Jerzyja Górskog, koji je završio utrku smrti te je postavio svjetski rekord na svjetskom prvenstvu u triatlonu. Ovaj rekord, kako sam Górski kaže, duguje dvjema ženama. Jednu od njih je izgubio, a druga mu je postala inspiracija u borbi za život.

Program je također uključio briljantan dugometražni debi Jana P. Matuszynskog „Posljednja obitelj“. Film predstavlja 28 godina života u Varšavi poljskog nadrealističkog slikara Zdzisłava Beksinskog. Ovo je priča o snažnim obiteljskim vezama i skupini autsajdera koji žive u svom specifičnom svijetu. Njihove su sudbine drama u kojoj ne nedostaje crnog humora. To je također priča o sukobu snova i kreativne osjetljivosti sa stvarnošću.

„Umjetnost ljubavi“ u režiji Marie Sadowske pričat će o stvaranju istoimene knjige Michaline Wisłocke. Povijest seksualne revolucije u verziji nekadašnje komunističke Poljske, knjiga koja je promijenila sve, a njegova autorica, poznata ginekologinja, posvetila je godine promjenama konzervativnih običaja i borbi s bezdušnom cenzurom.

Zagrepčane pozivamo na projekciju višestruko nagrađivane drame “Želim živjeti” redatelja Macieja Pieprzyce, inspirirane istinitim događajima. Osjećajna te optimizmom i humorom prožeta priča o osobi s posebnim potrebama Mateuszu, koji – unatoč teškoćama u komunikaciji s vanjskim svijetom i brojnim nedaćama – dokazuje što sve može ostvariti snaga ljudskog duha.

Hrvatski gledatelji također će vidjeti film „Preokret“ Borisa Lankosza, nagrađen Glavnom nagradom na 4. Visli „za odabranu stilistiku, suptilnu ironiju te spoj zanimljivo ispripovjedane priče s originalnim oblikom filma”.

„Tvoj Vincent“ Dorote Kobiele i Hugha Welchmana prva je dugometražna slikarska animacija. Svaka od 65 000 slika u filmu naslikana je ručno. U projektu je sudjelovalo 125 profesionalnih slikara iz cijeloga svijeta. Na ekranu su oživili preko 100 slika Vincenta van Gogha, kako bi ispričali priču života i smrti jednog od najpoznatijih svjetskih slikara.

Ljubitelje romantičnih komedija pozivamo na film „Planet samaca”. Ovaj će film u režiji Mitje Okorna ispričati priču mlade djevojke koja odluči sudjelovati u reality showu te razotkriti pravo lice muškaraca koji flertuju na mreži i ismijavaju naivnost žena. Neobični avanturistički spojevi protagonistice brzo postaju veliki hit.

Festival „Visla“ u Zagrebu imat će također ponudu za mlađe gledatelje – obiteljsko-pustolovni film Marte Karwowske pod nazivom „Nevolje“. Uzbudljiva i avanturistička priča o snazi istinskog prijateljstva potaknut će mlade ljubitelje kina bez obzira na zemlju njihova prebivališta.

Ulaz na svečano otvorenje festivala i projekcije su besplatni.


Komentari