DAN FACTUMA: Filmski mini-maraton poznate zagrebačke produkcije

Mini-maraton poznate zagrebačke produkcije uključuje zagrebačku premijeru filma “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević, te projekcije nagrađivanih dokumentaraca Pere Kvesića i Nenada Puhovskog.

U nedjelju, 6. studenoga u kinu Tuškanac održat će se mini-maraton filmova nastalih u produkciji Factum. U okviru ovog programa pod nazivom Dan Factuma, zagrebačka će publika, u 20 sati, po prvi puta imati priliku vidjeti film Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević u kinu Tuškanac.

Iza lica zrcala je filmsko putovanje jedne žene ka samosvijesti, samopouzdanju i zrelosti, snimljeno u prelijepoj i istovremeno surovoj Lici, zavičaju autoričinih predaka. Uspjehe filma koji je prikazan na brojnim domaćim i svjetskim festivalima te nagrađen Oktavijanom za najbolji dokumentarni film 2016., i posebnim priznanjima za Najboljeg snimatelja (Vjeran Hrpka) i Najbolji dizajn zvuka (Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić) Liburnia Film Festivala, okupljeni će moći proslaviti na domjenku nakon projekcije.
Više o filmu na poveznici.

U 18 sati prikazuje se Generacija ’68 Nenada Puhovskog, autorov hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će ”biti realna i zahtijevati nemoguće’’. Spomenuti film prikazan je na nekoliko festivala, uključujući Motovun Film Festival, gdje je autoru uručena nagrada 50 godina te na Pulskom filmskom festivalu, gdje je nagrađen Zlatnom Arenom za glazbu (Darko Rundek).
Više o filmu na poveznici.

U 21:30 sati bit će prikazan Dum spiro spero, ostvarenje u kojem poznati pisac, urednik i bloger Pero Kvesić po prvi put progovara filmskim jezikom. Dum spiro spero Kvesićev je dnevnički zapis o protjecanju vremena, gubitku životne snage i svojevrsna filmska meditacija o smrti, ispripovijedana s puno šarma i dozom humora. Film je nagrađen Grand prixom Dana hrvatskog filma i Liburnia Film Festivala, dok je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Nagradu Vedran Šamanović, a zanimljivo je da će se neposredno prije Dana Factuma biti prikazan u natjecateljskom programu prestižnog festivala DOK Leipzig.
Više o filmu na poveznici.

Ulaz na sve projekcije 6. prosinca je besplatan.

Filmovi iz programa Dan Factuma bit će u Tuškancu prikazani još 1. i 8. prosinca, a ulaznice će biti po redovnim cijenama kina.

Komentari

loading...