Čudesan svijet filmova s Animafesta na dječjim odjelima zagrebačkih bolnica

Čudesan svijet filmova opet će unijeti veselje u bolničke dane malih bolesnika i njihovih roditelja u nekoliko zagrebačkih bolnica.

Uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, Udruga Djeca susreću umjetnost četvrtu godinu zaredom poziva na Sedmi kontinent – program razvijanja filmske pismenosti. Program se provodi na odjelima pedijatrije i onkologije KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Dječja bolnica Srebrnjak, Klinika za dječje bolesti te Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb.

Sedmi kontinent i ove godine nastavlja suradnju s partnerom Međunarodnim festivalom animiranog filma Animafest kako bi djeca u bolnicama ravnopravno mogla sudjelovati u programima festivala, projekcije filmova održavat će se paralelno s ovogodišnjim Animafestom od 4. do 9. lipnja. Želja je prvenstveno unijeti u bolničke prostore dodatnu zabavu, raznovrstan filmski program i omogućiti inkluzivno sudjelovanje i djeci koja ne mogu sudjelovati na festivalu Animafest.

No, iznenađenjima tu nije kraj! Nakon projekcija filmova, koje se održavaju u zajedničkim prostorijama bolničkih odjela, djeci će se pridružiti stručnjaci iz svijeta filma – redatelji, filmski kritičari, kompozitori, glumci, animatori, ilustratori i snimatelji, koji će kroz razgovor i posebno prilagođene radionice prenijeti im svoja brojna iskustva i znanja. Za vrijeme trajanja Međunarodnog festivala animiranog filma Animafest u bolnicama će gostovati autori: Kolja Saksida, Ana Kadoić, Denis Alenti, Shellie Leibensperger, Milan Trenc, Krishna Chandran A. Nair.

“Nadamo se da će hospitalizirana djeca i dalje moći sudjelovati u navedenom programu jer kroz taj projekt učenici usvajaju vrijedna znanja iz medijske kulture, imaju prilike vidjeti izabrane kvalitetne filmove, analizirati ih uz stručno vodstvo i upoznati filmske umjetnike. U bolnici je osobito važno smanjiti stres od odvajanja djeteta od primarne socijalne sredine, usmjeriti misli s bolesti na nešto drugo, skratiti duge bolesničke dane, omogućiti socijalizaciju jer su djeca zbog imunokompromitiranosti često izolirana. Ovakvi programi itekako poboljšavaju kvalitetu života hospitaliziranog djeteta i sprečavaju pojavu hospitalizma”,  izjavila je Ljerkica Vinković, voditeljica Škole u bolnici i Programa kulture u Zavodu za onkologiju i hematologiju KDBZ

Na omiljenom filmskom kontinentu za djecu svoj će kutak i ove godine pronaći brojni mališani, za koje Sedmi kontinent i po izlasku iz bolnice priprema brojne zanimljive sadržaje. Jer čaroban svijet sedme umjetnosti za svakoga nudi uvijek ponešto!


Komentari