CIKLUS KONCERATA ‘VIVAT ACADEMIA’: Posveta hrvatskoj glazbi za saksofone

FOTO: tvoyakniga.ru

U koncertnoj dvorani Blagoja Berse na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji ove srijede, 18. siječnja 2017. u 20 sati, održat će se treći koncert ciklusa Vivat academia.

Riječ je o koncertima studenata i profesora koji su posvećeni hrvatskoj glazbi za saksofone.

Voditelj projekta, red. prof. art. Dragan Sremec sa svojim će kolegama i studentima izvesti djela B. Papandopula, G. Tudora, A. Klobučara, M. Ruždjaka, K. Seletkovića i D. Detonija napisana za saksofone.

Bogatu i gotovo četrdesetogodišnju tradiciju hrvatske saksofonističke škole (studij saksofona na MA pokrenut je 1977. godine) ne možemo promatrati samo kao tradiciju interpretacije glazbe.

Povijest saksonofističkih ansambala

Promotrimo li povijest saksofonističkih ansambala ili pak pojedinaca saksofonista koje je iznjedrila, a koji imaju izrazito diferenciranu izvođačku i pedagošku djelatnost, možemo uočiti direktnu vezu s povijesti hrvatske glazbe, koju su saksofonisti u godinama svog djelovanja (su)oblikovali, i koja je, neupitno, izvršila utjecaj na saksofoniste te oni kontinuirano s velikim interesom prilaze suvremenoj glazbi.

Koncert Poklonjene muzike nudi pogled na ovu specifičnu interakciju, koju je na osobit način njegovao prof. Dragan Sremec osamdesetih i devedesetih godina.

Naime, skladbe za saksofone Borisa Papandopula, Dubravka Detonija, Marka Ruždjaka i Anđelka Klobučara među prvima su svoje vrste u hrvatskoj literaturi. Ovaj dijalog se nastavlja u vidu recentnih skladbi za međunarodno natjecanje Josip Nochta (skladba Didgeridoo Mladena Tarbuka).

Josip Nochta

Prije dvije godine navršilo se devedeset godina rođenja prof. Josipa Nochte, prvog profesora saksofona na Muzičkoj akademiji i jednog od prvih promicatelja klasičnog saksofona u ovom dijelu Europe.

Istodobno se širom svijeta obilježavala dvjestota obljetnica rođenja oca saksofona Adolphea Saxa, te je idejni začetnik i promotor natjecanja Josip Nochta, Dragan Sremec, redovni profesor saksofona i nasljednik katedre Josipa Nochte, nastojao jednom ovakvom inicijativom ostvariti daljnje jačanje i zamah izvođačke i kreativne afirmacije saksofona u hrvatskoj glazbi i kulturi u cjelini.

Mlade snage Muzičke akademije, u kojima se zrcale svi ovi napori u kojima je tradicija izgrađena, predstavit će se u suradnji sa svojim profesorima u novoizgrađenoj dvorani Blagoja Berse.


Komentari