CIKLUS ČEŠKIH FILMOVA: Održava se 8. put, a otvorit će ga filmom ‘Teorija tigra’

Kino/Facebook

U Art-kino stiže već tradicionalni ciklus čeških filmova.

U utorak, 18. listopada u 20 sati 8. Tjedan češkog filma svečano će otvoriti komedija «Teorija tigra».

Tjedan češkog filma, od 18. do 23. listopada, donosi šest žanrovski raznovrsnih filmskih naslova. Među odabranim naslovima naći će se tragikomičan film ceste “Teorija tigra” koji će i otvoriti Tjedan, crna komedija “Obiteljski film”, drame s elementima komedije “Zmijska braća” i “Kućna njega”, animirano-igrani film sa specijalnim efektima “Ubojite priče”…

Ova manifestacija zatvorit će se u Rijeci i to animiranom komedijom “Pat i Mat na filmu”, poznatiji kao protagonisti animiranog serijala “A je to”.

“Teorija tigra”, veliki kino hit u Češkoj, tragikomičan je film ceste s legendarnim češkim glumcem Jiříjem Bartoškom u glavnoj ulozi. Pratimo glavnog protagonista, veterinara Jana kojemu je svega dosta. Prisjeća se svoje prošlosti, vremena kada je imao svoju volju i snove, želi ponovo živjeti dostojanstveno i slobodno, žudi za time da ponovno preuzme kontrolu nad vlastitim životom. Njegov bijeg iz situacije u kojoj se našao poprilično je netradicionalan, pa i zbog toga što inspiraciju pronalazi u jednom od svojih pacijenata – papigi za kojeg se sumnja da pati od Alzheimerove bolesti.

Češki kandidat za Oscara i dobitnik brojnih filmskih nagrada, “Kućna njega” je gorko-slatka humorna drama o suočavanju sa smrću, ispričana vedrim stilom češke seoske dramske komedije. U debitantskom dugometražnom ostvarenju Sláveka Horáka, kojeg je Variety uvrstio među 10 mladih uspješnih redatelja čije vrijeme tek dolazi, poznata češka glumica Alena Mihulova briljira u glavnoj ulozi.

Njegovateljica Vlasta predano brine o svojim hirovitim pacijentima u južnomoravskoj ruralnoj regiji. Kada otkrije da je oboljela i da joj je i samoj potrebna pomoć, morat će je potražiti izvan njoj poznatog područja. Zahvaljujući kćeri jednog od njenih pacijenata i njenoj ezoteričnoj, Vlasta počinje otkrivati područje alternativne medicine, ali i sebe samu. Kućna njega na repertoaru je Art-kina u srijedu, 19. listopada u 20 sati.

Program izvodi Art-kino u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

Komentari