ČETVRTKOM U KINOKLUBU: Nova sezona projekcije filmova

U četvrtak 3. studenog s početkom u 21 sat čeka vas otvorenje nove sezone projekcije filmova u Kinoklubu Zagreb uz film Orfej.

Ovoga tjedna otvara se nova sezona projekcija filmova u Kinoklubu Zagreb i toCiklusom filmova o Orfeju i Euridici: Filmske metamorfoze mita koji je osmislila i moderirat će nova koordinatorica projekcija, Valentina Sertić.

Svaki četvrtak u studenom bit će rezerviran upravo za vaše opuštanje u dražesnom gledalištu Kinokluba Zagreb (KKZ). Mit o glazbeniku koji kroti zvijeri svojom pjesmom i njegovoj vječnoj inspiraciji, lijepoj nimfi Euridici prvotno je bio priča sa sretnim krajem. No, prema ljudskom običaju, sve što je lijepo kratko traje. Tako je Euridika morala umrijeti da bi mit postao vječan. Od Vergilija i Ovidija do Anaïs Mitchell i Nicka Cavea mit je doživio mnoge preobrazbe, a u ovom ciklusu predstavlja se najbolje od filmskih metamorfoza.

Na mjesečnom repertoaru će se naći ukupno četiri drame:

  • 3. 11.Orfej (1950.), r. Jean Cocteau – Cocteauov ‘Orfej’, plod je dugogodišnje opsesije autora Bardom iz Trakije. Scena iz ovoga filma svoj je drugi život pronašla na naslovnici singla ‘This Charming Man’ grupe The Smiths.
  • 10. 11.Crni Orfej (1959.), r. Marcel Camus – ‘Crni Orfej’ romanticizirani je prikaz brazilske favele. Danas je poznat kao film koji je inaugurirao bossa novu, ali i kao najdraži film Obamine majke.
  • 17. 11.Euridika BA 2037 (1975.), r. Nikos Nikolaidis – ‘Euridika BA 2O37’ nadahnuta ‘Odvratnošću’ Romana Polanskog, umjesto ljubavne priče prikazuje svije(s)t neslobodnog čovjeka. Tako najtužnija ljubavna priča postaje priča o čovjeku i diktatorskom režimu.
  • 24. 11.Niste još ništa vidjeli (2012.), r. Alain Resnais –  Posljednja drama je ujedno i predzadnji film velikog Resnaisa i u maniri pastiša donosi nam sretan kraj ciklusa.

Komentari