Branimirova godina: nova zanimljiva događanja, predavanja i radionice

VEČER SREDNJOVJEKOVNE KNJIŽEVNOSTI,    petak 16. veljače u 18:00 sati
U Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, u petak 16. veljače s početkom u 18 sati, bit će održanaVečer srednjovjekovne književnosti povodom Svjetskog dana čitanja naglas.
Uvodno predavanje održat će akademik Josip Bratulić, a nakon kratakog uvoda profesorice Jadranke Jurić učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog kazivat će i pjevati izabrane tekstove hrvatske srednjovjekovne književnosti. U programu sudjeluju učenici od 1. do 4. razreda.

RADIONICA UREZIVANJE ORNAMENTALNIH MOTIVA,    subota 17. veljače u 11:00 sati
U izradi raznih graditeljskih dodataka, umjetnici/ kipari/ građevinari htjeli su dodati jedan svoj osobni prepoznatljivi potpis. Također, razne naizgled pomalo dosadne, ali opet funkcionalne građevinske dijelove, uvijek su ukrašavali. U vrijeme ranog srednjeg vijeka vrlo je poznat pleterni ukras na raznim gredama, stupovima, ogradama i slično. Na radionici Urezivanje ornamentalnih motiva nećemo se baviti kiparenjem, ali zato ćemo pokušati u jednoj vrlo zabavnoj tehnici i sami urezivati razne motive te samim time biti umjetnici po uzoru na one srednjovjekovne. Radionica je namijenjena djeci od 9 godina na više, cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna, a svoju prijavu možete poslati na e-mail adresu:  [email protected]

RADIONICA STAROHRVATSKI JEZIK,    četvrtak 22. veljače u 18:00 sati
Jeste li se ikada pitali kako se razvio naš hrvatski jezik kojim danas govorimo? Koje ima poveznice s ostalim slavenskim jezicima, odnosno po čemu se sve razlikuje? Koji jezik je koristio knez Branimir – hrvatski, latinski ili oboje? Zašto je latinski jezik imao prevlast u službenoj komunikaciji? Što se mijenja s braćom Ćirilom i Metodom? Sve ove odgovore i još poneke, kao i zabavni dio koji vas očekuje, možete saznati na radionici 22. veljače u 18h u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu. Radionica je namijenjena mladima i odraslima, sudjelovanje je besplatno i nije ga potrebno najaviti.

Sve dodatne informacije slobodno pogledajte na našim stranicama: https://amz.us17.list-manage.com/track/click?u=24bbc77923ee5c44d4d9ea5a9&id=36e41b3905&e=4658b01f14


Komentari