Bolnica za medvjediće na Zrinjevcu

Posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

U organizaciji dviju studentskih udruga – Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 10 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće. Navedene udruge djeluju pod okriljem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.

U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

Takav događaj se priprema i za 19. i 20.  svibnja 2018., kada će u parku Zrinjevac biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Osim bolnice koja će oba dana biti otvorena od 9 do 19h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Zrinjevcu će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe – i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime dođu tamo.

Bolnica za medvjediće koja se već tradicionalno održava na Zrinjevcu, mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su bitni lijekovi i kako ih treba pametno koristiti.

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s projektom Zubić studenata Stomatološkog fakulteta, te projektom Sapunčić studenata Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta pripremili smo radionice o   pravilnom pranju ruku i zuba, čime želimo naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi. Osim navedenih, radionice će organizirati studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, smjer Rehabilitacija te studenti- članovi sekcija za neuroznanost, prvu pomoć i pravilnu prehranu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Subota 19.5.

10 – 12: Mozak – imaš ga, a ne vidiš

14 – 16: Osvješćivanje najmlađih o njihovim vršnjacima s poteškoćama

16 – 18: Šubi dubi, medu bole zubi

16 – 18: Živjeti zdravo – volonteri u parku

17 – 19: Zdravo jedem i zdravo rastem

Nedjelja 20.5

10 – 12: Sekunde koje život znače, hitna stanja kod djece

14 – 16: Čiste ruke bez po muke

16 – 19: Šubi dubi, medu bole zubi

Više o eventu možete pročitati ovdje.


Komentari