Bliži se Zagreb Film Festival: evo što nas sve očekuje

Promo

Najveća zagrebačka filmska manifestacija, Zagreb Film Festival, održat će se sedamnaesti put od 7. do 17. studenog na lokacijama kino Tuškana, MSU, dvorana KIC, KUC Travno, NS Dubrava i Lauba.

Nakon više od deset godina, ZFF se nalazi na novom početku te u novo poglavlje ulazi bez najveće i najljepše kinodvorane, kina Europa, čija je budućnost i dalje neizvjesna.

Okosnicu festivala, kao i dosad, čini glavni natjecateljski program dugometražnog i kratkometražnog filma koji daje pregled najbolje recentne produkcije debitantskih i drugih filmova iz cijeloga svijeta te natjecateljski program domaćeg kratkog metra Kockice, platforme kroz koju su sa svojim kratkometražnim radovima prošetala sva najvažnija novija imena domaćeg filma.

Među desetak naslova koje će ZFF ove godine prikazati u glavnom natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma uvršten je aktualni ruski predstavnik u utrci za Oscare, Beanpole, film s potpisom mladog ruskog autora Kantemira Balagova. Film se temelji na književnom predlošku The Unwomanly Face of War, Nobelom ovjenčane bjeloruske novinarke i književnice Svetlane Aleksijevič, a pripovijeda o učincima rata, ludilu, boli i paralizi iz perspektive dviju žena, koje nakon povratka s fronte u Lenjingrad 1945. godine pokušavaju ponovno izgraditi svoje živote.

Natjecateljski program Ponovno s nama u novu festivalsku godinu također ulazi u pomalo redizajniranom izdanju: dosad je okupljao autore koje ZFF kontinuirano prati kroz glavni program, a od ove godine u obzir dolaze i redatelji čije je filmove ZFF distribuirao. Najboljem filmu iz programa dodijelit će se nagrada Zlatni bicikl, a novost je i da umjesto žirija, od ovog izdanja o pobjedniku odlučuje publika.

U spomenutom programu prikazuju se novi naslovi iz radionica dvojice slavnih nordijskih redatelja. Novi film Roya Anderssona About Endlessness, gorko-slatka kompilacija egzistencijalističkih skečeva koju nastanjuju izgubljene duše i usamljena srca, na ZFF stiže iz Venecije s osvojenim Srebrnim lavom za režiju. Toplu i humornu ljudsku dramu The County u režiji islandskog redatelja Grímura Hákonarsona zbog snažne protagonistice koja se suprotstavlja sistemu kritičari uspoređuju s kino uspješnicom Tri plakata izvan grada. Kao i prethodni film, Ovnovi, kojim je otvoren 13. ZFF, The County gledatelje vodi u duboko u ruralni Island. Junakinja je tiha i radišna vlasnica mljekarske farme koja se nakon iznenadne muževe smrti, do grla u dugovima, odlučuje žestoko suprotstaviti lokalnoj monopolističkoj i eksploatatorskoj kooperativi.

Niz sjajnih filmova moći će se pogledati i u natjecateljskom programu filmova za mlade PLUS, kao i popularnim popratnim programima: Velikih 5, Bibijada, Moj prvi film, Dani LUX filma te Festivali pod reflektorom. Osmo izdanje edukativne platforme za umrežavanje profesionalaca INDUSTRIJA kao i dosad uključiti će niz radionica, predavanja, panela i pitching forum studentskih projekata iz regije.

Nakon što je lani obišao rekordnih 16 gradova, program ZFF putuje nastavlja se i ove godine. Tako će nekoliko odabranih naslova iz aktualnog programa biti prikazano u Samoboru, Bjelovaru, Slatini, Pazinu, Varaždinu i nizu drugih gradova.

Komentari