Blagdan Velike Gospe: Evo gdje se održavaju proštenja u Zagrebu i okolici

FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Proštenja su dio hrvatske tradicije.

Blagdan Velike Gospe ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno se obilježava 15. kolovoza. Vjernici diljem Hrvatske hodočaste u marijanska svetišta, kako bi se prisjetili dogme svoje vjere.

Velika Gospa predstavlja uznesenje Blažene Djevice Marija na nebo, dušom i tijelom. Papa Pio XII. proglasio je Nauk o Marijinu uznesenju 1. studenog 1950. godine. Procesije i slavlje Marijina uznesenja slave se u mnogim zagrebačkim župama te u okolici Zagreba.

Svetište Majke Božje Bistričke – Marija Bistrica

Najpoznatije i najposjećenije svetište Majke Božje u Hrvatskoj je Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, gdje se za vrijeme svetkovine Uznesenja Marijina okuplja veliki broj hodočasnika. Prema statistici Nacionalno svetište godišnje pohodi od 850 tisuća do milijun hodočasnika.

Godine 1971. na Veliku Gospu, svetište je proglašeno Hrvatskim nacionalnim svetištem Majke Božje Bistričke. Te je godine 18. kolovoza u njoj održan XIII. marijanski kongres.

Svake godine za blagdan Velike Gospe, svetište posjete brojni hodočasnici. Raspored za blagdan Velike Gospe započinje od 6 sati ujutro. Procesija prema crkvi kreće u 10:40, dok će svetu misu u 11 sati voditi kardinal Josip Bozanić.

  • 6h – sv. misa – bazilika – vlč. Tomislav Kralj
  • 7,30h – sv. misa – kapelica sv. Petra – p. Anto Pavlović
  • 8,30h – križni put
  • 9h – sv. misa – sv. Petar – p. Niko Bilić
  • 10,40h – polazak procesije prema crkvi na otvorenom
  • 11h – sv. misa na otvorenom – kardinal Josip Bozanić
  • 14h – klanjanje
  • 16h – sv. misa – kapelica sv. Petra – p. Niko Bilić
  • 18h – sv. misa na otvorenom – p. Marijan Steiner
  • 20h – sv. misa – bazilika – vlč. Željko Nestić
FOTO: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama

Župa Remete osnovana je 12. listopada 1812. godine, dekretom zagrebačkoga biskupa Maksimilijana Vrhovca. Remetsko svetište je jedno od najstarijih svetišta Crkve u Hrvatskoj. Smješteno je u oazi mira i tišine tek pet kilometara od zagrebačke prvostolnice.

Proslava svetkovine Velike Gospe već se tradicionalno slavi dugi niz godina u ovom marijsnskom svetištu. Marijanska pobožnost bit će u 5.30 sati. Mise će se slaviti u 6; 7.30; 9; 10.30; 16 sati, a središnje euharistijsko slavlje bit će u 18 sati.

Osim misnog slavlja, bit će dostupni brojni štandovi i šatori na kojima će biti puno delicija. Promet oko samog svetišta biti će zatvoren. Dan nakon Velike Gospe u srijedu 16. kolovoza slavit će se misa zahvalnica u 18 sati.

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu

Župa Gospe Stenjevačke jedna je od najstarijih župa u Hrvatskoj. Njezina povijest po poznatim podacima seže do u prvu polovicu 14. Stoljeća. Prvi podatak o crkvi Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, kao o župnoj crkvi, datira iz 1344. u popisu župa Zagrebačke biskupije koji je iste godine sastavio gorički arhiđakon Ivan i uvrstio ga u statut Zagrebačkog kaptola. Sadašnja crkva posvećena je 7. svibnja 1769.godine.

Misna slavlja bit će u 6, 7:30, 9, 11 i 18 sati.

FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Svetište Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću

Na svetkovini Velike Gospe u Kloštar Ivaniću bit će svečano misno slavlje u 11 sati, koje će predvodit banjolučki pomoćni biskup Marko Semren.

Blagdan Velike Gospe u Kloštar Ivaniću obilježit će bogati program na kojem će sudjelovati brojni tamburaški sastavi. Zbog blagdana Velike gospe zatvorit će se promet na Trgu sv. Ivana te njemu prilazne ulice.

FOTO: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije – Vukovina, Velika Gorica

Na sam bladgan Velike Gospe u 11 sati na nogometnom igralištu iza crkve održat će se središnje misno slavlje koje svake godine okuplja nekoliko tisuća vjernika.

Za vrijeme blagdana Velike Gospe u mjestu Vukovina, dio državne ceste br. 30 bit će privremeno zatvoren za sav promet motornih vozila, osim vozila javnog gradskog prijevoza i to od 10 do 14 sati.

U Vukovini će svake godine niz bendova svirat će na raznim mjestima, a tradicionalna turopoljsko/sajamska jela s roštilja, kotlovina, gulaši zasigurno će zadovoljiti svakog gosta.

FOTO: Flickr
FOTO: Flickr


Komentari