Besplatna Revija europskog filma na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Filmom “Dvostruki ljubavnik” u ponedjeljak na Ljetnoj pozornici Tuškanac počelo je peto izdanje Revije europskog filma, u okviru koje će se do nedjelje 15. srpnja svakodnevno moći besplatno pogledati najpopularniji europski filmovi prošlosezonskog repertoara Kina Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti i Art-kina Grič.

Prvi film Revije, “Dvostruki ljubavnik”, francusko-belgijski je triler u režiji Françoisa Ozona nastao prema romanu Joyce Carol Oates. U središtu priče je Chloe, krhka žena koja se zaljubljuje u svog psihoterapeuta Paula, no nakon što započinju zajednički život ona otkriva da je Paul cijelo vrijeme skrivao dio svog pravog identiteta.

U utorak 10. srpnja prikazat će se “Druga strana nade”, finska komedija Akija Kaurismäkija, nagrađena Srebrnim medvjedom za režiju na prošlogodišnjem Berlinaleu. Film se opisuje kao “gorko-slatka priča o ljudskoj dobroti usred vladavine ravnodušnosti”, u kojoj se spajaju sudbine sirijskog izbjeglice i trgovačkog putnika kojeg je zadesila iznenadna sreća.

U srijedu je na programu francuska drama “Plesačica” u režiji Stéphanie Di Giusto, koja se temelji na istinitoj priči o američkoj plesačici Loïe Fuller, u interpretaciji francuske glazbenice Soko. Film prikazuje složeni odnos i rivalstvo najveće senzacije kabarea Folies Bergères na prijelazu u 20. stoljeće te inspiracije Toulouseu Lautrecu, Rodinu i braći Lumière, s ambicioznom štićenicom Isadorom Duncan (Lilly-Rose Depp).

Pretpremijerno u sklopu Revije u četvrtak se prikazuje domaća komedija “Happy End” Anđela Jurkasa, najavljena kao “neobična priča o dva mladića uhvaćena u vrtlogu prodavanja magle, politike, medija, seksa, celebova, droge i pića koji jednog dana shvate kako su žene mitska bića i krenu im pomagati bez pokrića”.

Ovogodišnjeg dobitnika Oscara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija (James Ivory), senzualnu dramu o odrastanju “Skrivena ljubav” Luce Guadagnina prikazuje se u petak. Smještena u osamdesete, radnja filma na bajkovitom i suncem okupanom sjeveru Italije, prati odnos sedamnaestogodišnjeg Elija Perlmana (Timothée Chalamet) i nešto starijeg arheologa Olivera (Armie Hammer).

U subotu je na programu biografska drama “Prijelomni čas”, u režiji Joea Wrighta, o turbulentnom mandatu legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla (Gary Oldman), dok će Reviju u nedjelju zatvoriti “Staljinova smrt” Armanda Ianuccija o danima  nakon Staljinovog konačnog pada, kada se njegovi ministri bore za kontrolu.

Ulaz na projekcije je slobodan, gledalište se otvara u 20,30 sati, odnosno sat vremena prije početka projekcije, i otvorena je do popunjenja.


Komentari