BESPLATNA IZLOŽBA I FILM: Znate li što je biblioterapija?

CeKaTe

ŠTO? Otvorenje izložbe

GDJE? Centar za kulturu Trešnjevka

KADA? 15. studeni 

U utorak 15.11. u Centru za kulturu Trešnjevka otvorenjem izložbe fotografija „Homo homini remedum“ i projekcijom dokumentarnog filma Lijepo mi je s tobom, znaš… predstavit će se projekt Biblioart terapija nastao u suradnji s Udrugom Ludruga – 100% ljudi.

Centri za kulturu su, uz širok spektar primarnih djelatnosti kojima su se bavili od osnivanja, s vremenom postali središta lokalnog kulturnog i društvenog djelovanja i okupljanja. Fokusiranjem svojih djelatnosti na kvart Trešnjevku koji veličinom i brojem stanovnika može biti jedan od najvećih gradova u Hrvatskoj, CeKaTe je uvidio prijeku potrebu poticanja integrativnih projekata i procesa u svojoj zajednici te preuzeo ulogu sociokulturnog centra.

U tome vrlo važnu ulogu imaju partnerstva i suradnje s lokalnim udrugama, institucijama i stručnim pojedincima.

Jedan od takvih programa je Biblioart terapija nastala u suradnji Udrugom Ludruga – 100% ljudi. Terapija čitanjem i pisanjem poznata je terapijska metoda pri radu s ljudima sa psihosocijalnim izazovima. No, ova terapija uz čitanje i pisanje uvodi druge elemente kreativnog i umjetničkog izražavanja.

Tako će se u utorak 15. 11. 18 sati u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvoriti izložba fotoportreta Homo homini remedium / Čovjek je čovjeku lijek Rajka Šupea i Zorana Radakovića. Autor Rajko Šupe i sam se borio sa šizofrenijom dok se nije počeo baviti s fotografijom. Njegovo zdravstveno stanje značajno se poboljšalo te sada pomaže drugima sa sličnim problemima.

Nakon otvorenja izložbe u 19 sati u dvorani CeKaTe-a bit će prikazan nježni portret sestrinskoga odnosa, dokumentarni film Lijepo mi je s tobom, znaš… redateljice Eve Kraljević.

Eva deset godina kamerom bilježi svoja druženja sa sestrom Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos. Mia ima Downov sindrom, ali je vesela, otvorena, ne mari previše za modu i voli ljude. Ova inspirativna priča osvojila je brojne međunarodne nagrade, a CeKaTe poziva posjetitelje da se nakon projekcije pridruže razgovoru s autoricom Evom i njezinom sestrom Mijom.

Ovaj program dio je proslave 35. rođendana Centra za kulturu Trešnjevka koji će se obilježiti održavanjem 35 događanja besplatnih za javnost.


Komentari