Bandić predstavio novi sustav naplate parkinga: Pogledajte kako ćete odsad plaćati parkiranje u garažama

Tomislav Miletic/PIXSELL

Na Langovom trgu danas je predstavljen novi sustav za automatsku naplatu parkinga.

2Pozdravljam ovaj uradak za 21. stoljeće. Prije 17 godina sam zajedno s Tatjanom Holjevac uveo plaćanje SMS-om. To je bilo revolucionarno. Sada, 17 godina nakon, to je nešto što se radi prvi put u ovom dijelu Europe i možemo ponuditi ovaj projekt našim gradovima-prijateljima. Uz minimalne dorade, ovime se može kupiti i karta za ZOO, to je baza koja može omogućiti našim sugrađanima plaćanje javne usluge putem aplikacije”,  rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Sustav vrijedan oko šest milijuna kuna funkcionira tako da će kamere pri ulasku vozila u garažu prepoznati registarsku tablicu i dati informaciju o tome je li riječ o pretplatniku i na izlazu je li parkiranje plaćeno čime će se skratiti vrijeme izlaska vozila iz garaže. Nakon što jednom platiote kartu istu više nećete morati ubacivati u terminal.

“Što se tiče cijene parkiranja, trenutno radimo kalkulacije s 218 mjesnih odbora i tražimo gdje oni žele ili ne žele da se uvede parkiranje. Bit će promjena unutar zona i plaćanja, privilegija koje su imali do sada neki iz prve zone u treću i iz treće u prvu. To ćemo raščistiti i prije ljeta ćemo izaći s novim prijedlogom cjenika u Gradu Zagrebu”, kazao je Bandić.

Krešimir Milinović iz Zagrebparkinga objasnio je na koji način funkcionira sustav.

“Cijeli sustav je koncipiran tako da se s jednog mjesta može vršiti nadzor, kontrola i upravljanje garažama. Mi sad postavljamo nadzorni centar u kojem vidimo sve garaže, što se u njima događa, gdje se vrši naplata i na koji način. To je jedna veća razina sigurnosti i kontrole. Druga novost je što automatske blagajne, osim plaćanja gotovinom, mogu primati i bankovne kartice, a uveli smo i SMS plaćanje”, rekao je Milinović.

Sustav za sada instaliran u tri javne garaže – na Langovom trgu, na Rebru i u Petrinjskoj, a uskoro bi trebao btii postavljen i u ostalim garažama.

Također je predstavljena i mobilna aplikacija ZgPark koja je od danas dostupna za besplatno preuzimanje na svim Android uređajima.

Preko aplikacije moguće je kupiti satne, dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte za sva javna parkirališta u Zagrebu.


Komentari