ARTERIA: Novi filmski festival na kulturnoj karti Zagreba

Screenshot

Arteria je novi filmski festival posvećen filmovima koji problematiziraju život i opus umjetnika.

Prvo izdanje Arterije održat će se u zagrebačkom KIC-u od 29. siječnja do 3. veljače. U sklopu festivala moći će se pogledati igrani i dokumentarni filmovi kao što su zagonetna fotografkinja-dadilja Vivian Maier, spisateljica i redateljica Marguerite Duras, kompozitor Gustav Mahler, koreografkinja Mathilde Monnier, kiparica Camille Claudel, redatelj Jacques Demy i drugi.

Namjera festivala je približiti život i stvaranje ljudi koji su obilježili svoje vrijeme tražeći pažnju javnosti, ili su pak stvarali neopterećeni percepcijom svoga rada. Umjetničko stvaranje često je prikazivano kao glamurozna aktivnost povlaštenih pojedinaca koji su u stanju artikulirati i njegovati svoj talent. Arteria nudi uvid i u onu drugu stranu umjetničkog stvaranja koje često počiva na nekom obliku traume ili devijacije od standardnog odnosa pojedinca prema društvu.

Program festivala započinje ovaj petak hrvatskom premijerom dokumentarca Duras i film u režiji Dominique Auvray koji oživljava snažnu i složenu vezu koju je Marguerite Duras kao gledateljica, redateljica i autorica istkala s filmom.

Nakon projekcije sliijedi tribina iz već uhodanog ciklusa filmsko-književno-povijesnih predavanja Vremeplov na kojoj će nas spisateljica Milana Vuković Runjić i filmolog Daniel Rafaelić uvesti u bogat, ljubavlju i morem natopljen svijet ove spisateljice koja je sebe voljela zvati piscem, jer je prezirala spol kad je riječ o pisanju. Pridružit će im se i poznata durasologinja, profesorica francuskog jezika i književnosti Ingrid Šafranek. Više o programu pogledajte na službenim stranicama festivala.


Komentari