5. Memorijal Marije Topić: sportsko-kulturna manifestacija u organizaciji Udruge invalida rada Zagreba

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) petu godinu zaredom organizira Memorijal Marije Topić, sportsko-kulturnu manifestaciju koja se održava u spomen i čast dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba gđe Marije Topić. Manifestacija će se održati na Otoku Trešnjevka u okviru RŠC Jarun u subotu 12. svibnja ove godine, gdje će se okupiti invalidi rada iz 13 gradova RH.

Kroz 51-godišnju povijest kontinuiranog djelovanja UIR Zagreba niti jedna osoba nije ostavila toliko traga kao Marija Topić. Svojim organizacijskim sposobnostima i odlikama vođe, ali i čovjeka, kroz 14-ogodišnji mandat podigla je status UIR Zagreba na zavidan nivo uz koji se veže aktivan angažman u borbi za bolji položaj invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u zajednici. Iako više ne postoji mogućnost za odužiti joj se za sve dobro koje je učinila i značaj koji je postigla, svake godine UIR Zagreba povodom obljetnice njezine smrti, u svibnju, organizira manifestaciju u njezinu čast.

Memorijal Marije Topić organizira se kroz sportsko-rekreativni i kulturno-zabavni dio.

Sportsko-rekreativni dio obuhvaća natjecanje u devet sportskih aktivnosti. Ove godine očekuje se sudjelovanje otprilike 150 invalida rada s područja cijele RH.

Kulturno-zabavni program svojim sadržajima, proglašenjima pobjednika i dodjelama zasluženih odličja, prati sportske aktivnosti, a osim opisanog, oko 200 uzvanika družit će se uz domjenak i glazbu. Među njima niz prijatelja UIR Zagreba iz političkog i javnog života, a što je najvažnije i obitelj Marije Topić te predstavnici 13 udruga invalida rada s područja cijele Republike Hrvatske, uključujući i invalide rada Grada Zagreba, te drugi prijatelji i štovatelji Marije Topić. Memorijal Marije Topić od prve godine organizacije održava se pod pokroviteljstvom Gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

“Neizmjerno mi je drago da petu godinu zaredom organiziramo ovu manifestaciju jer Marija je to svakako zaslužila. Ona je razlog da je UIR Zagreba ovo što je danas, dobro organizirana, snažna i učinkovita udruga.” izjavila je predsjednica UIR Zagreba, gđa Nada Vorkapić.

UIR Zagreba svojim djelovanjem doprinosi zaštiti i unapređenju socijalnog, gospodarskog i pravnog položaja osoba s invaliditetom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Kontinuiranim promicanjem prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom nastoji osigurati što bolji položaj invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u društvu, a danas okuplja oko 9 tisuća članova što ju svrstava među najveće udruge tog karaktera. www.uir-zagreb.hr


Komentari