ZET-ovci SPREMAJU SPEKTAKL: Centrom grada proći će svečani mimohod i to je tek dio bogatog programa!

Puhački orkestar ZET-a (Foto: Press)

Zagreb Wind and Brass festival, međunarodni je festival puhačkih orkestara koji se održava od 2018. godine, u organizaciji Zagrebačkog orkestra ZET-a kao prvi festival takvog karaktera i obima u gradu Zagrebu. Od svog početka, u protekle 4 godine okuplja glazbenike iz cijele Hrvatske i goste iz inozemstva, zaljubljenike u puhačku glazbu i kulturu koja je okružuje.

Puhački orkestri su dio tradicije Grada Zagreba i način muziciranja u puhačkim orkestrima kao i oni sami su jedni od istinskih dijelova povijesnog identiteta Zagreba i naše domovine. Manifestacije ovakvog tipa uspostavljaju i jačaju međugradsku i međunarodnu suradnju, poboljšavaju komunikaciju između orkestara (razmjena kulturnog znanja), pružaju mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman, navode organizatori.

Manifestacija je po prvi put održana 2018. godine pod nazivom Međunarodni susret puhačkih orkestara, a 2021. godine susreti prelaze u festival i od tad nose naziv Zagreb Wind and Brass Fest, popularno – ZG WIBRA.

Uz domaćina i organizatora Zagrebački orkestar ZET-a, sudionici festivala bili su brojni orkestri iz Hrvatske i inozemstva. Na festivalu je u protekle četiri godine nastupilo 20 orkestara (neki i po više puta), s ukupno oko 1000 sudionika koji su izveli preko 150 skladbi aranžiranih upravo za puhačke orkestre. Već petu godinu zaredom, Zagrebački orkestar ZET-a organizira manifestaciju koja će okupiti oko 200 sudionika i realizirati bogati kulturni program.

5. Zagreb Wind and Brass festival održat će se 18.06.2022. na dvije lokacije.

Otvorenje festivala planirano je u 13 sati na Trgu bana J. Jelačića uz svečani mimohod sudionika i zajedničko izvođenje nekoliko skladbi, dok će se koncertni dio programa u suradnji s Češkom besedom Zagreb održati u dvorani Češkog kulturnog doma s početkom u 17 sati.

Uz orkestre iz Hrvatske – Zagrebački orkestar Zet-a, Gradski puhački orkestar Zabok te Big Band Bjelovar koji će po drugi puta nastupiti na WIBRA FESTU, međunarodni karakter manifestaciji dat će orkestar iz Češke Republike – Městská hudba Františka Kmocha Kolín, koji dolazi iz grada bogate glazbene tradicije, u kojem se slična manifestacija uspješno održava već 57 godina.

Želja je organizatora ovom manifestacijom dodatno pridonijeti raznolikosti događanja i sve boljoj turističkoj ponudi u gradu Zagrebu unoseći nove sadržaje koji su atrakcija našim sugrađanima, stranim turistima i medijima.

Komentari