Želite postati pravi filmski znalac i svima objasniti zašto je neki film dobar, a drugi nije? Prijavite se na Močvarnu analizu

Ilustracija: Pixabay

Močvarna akademija predstavlja dvomjesečnu besplatnu radionicu Močvarna analiza filma koja za cilj ima ponuditi osnovna znanja filmske analize i dubinsko upoznavanje sa svijetom filma.

Jeste li ikada poželjeli argumentirano obrazložiti zašto je neki film dobar, a drugi nije? Ili naučiti baratati osnovnim pojmovima vezanim uz imenovanje filmskih postupaka?

Močvarna Analiza filma nudi upoznavanje s osnovnim alatima za osviješteno gledanja filma kroz uočavanje postupaka i upoznavanje konteksta. Razvijanje vještine prepoznavanja i analize različitih filmskih izražajnih sredstava ključ je osviještenog gledanja svih medijskih sadržaja koje omogućuje da ih dublje i kvalitetnije shvatimo.

Na radionici koja će se odvijati kroz ukupno 12 susreta u lipnju i srpnju ove godine kroz gledanje i analizu odabranih filmova usvajat će se osnovna filmološka znanja o strukturi filmskog djela, a razvijat će se i vještina interpretacije koja proizlazi iz mogućnosti njihova uočavanja. Voditeljica radionice je filmska kritičarka i autorica Višnja Vukašinović Pentić.


Za prijavu na radionicu potrebno je najkasnije do 11. lipnja poslati kratku biografiju i motivacijsko pismo na mail adresu [email protected].

O voditeljici:

Višnja Vukašinović Pentić rođena je 1982. u Splitu. Diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorandica na istom fakultetu s temom Igranofilmska poetika Kuće na pijesku Ivana Martinca. Kao vanjska suradnica predaje na Učiteljskom fakultetu i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica strukovne nagrade Vladimir Vuković za novog kritičara 2012. i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najboljeg kritičara 2016. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatskog radija, časopisima Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis, 15 dana i Zapis, ranije u Vijencu i Zarezu.

Voditeljica radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Autorica tri nagrađivana kratka igrana filma i filmskog bloga felix-trot.tumblr.com te projekta Prozori koji uključuje pedeset eseja o povijesti domaće dokumentaristike za dokumentarni.net. Bila je selektorica programa hrvatskog filma u okviru Kratkih slika MM centra u Zagrebu u kojem je pokrenula i projekt Filmske (pri)povijesti – dijalozi o prošlosti i budućnosti filma, a sada organizira i vodi Filmske večeri u Močvari. U Kinoklubu Zagreb 2020. godine pokrenula je Filmsku čitanku – besplatna javna predavanja o filmu. Potpredsjednica je Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Komentari