Zdenka Kovačiček priprema pravu poslasticu za Zagrepčane: Ne propustite intiman koncert velike glazbene dive

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Novo jesensko izdanje FonoKinoteke 12. listopada u kinu Kinoteka ugostit će karizmatičnu i bezvremensku glazbenicu Zdenku Kovačiček koja će izvesti najveće hitove sa svog bogatog repertoara, uključujući i nove pjesme s nadolazećeg albuma.

Na vrhu hrvatske glazbene scene nalazi se već 60 godina, a ostvaruje i zapaženu međunarodnu karijeru. Nazivaju ju najboljom jazz-rock vokalisticom, vrhunskom izvođačicom bluesa, kao i prvom damom jazza. Poznata je po jedinstvenom vokalu, svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima, zanimljivim interpretacijama i majstorskim improvizacijama.

Status glazbenice ispred svog vremena potvrđuje reizdanje njezinog prvog albuma iz 1978., jednostavno nazvanog “Zdenka Kovačiček”, koji se pod epitetom “rijetke i iznimne ploče” sada može pronaći i u svjetskim vinyl shopovima. Njezine pjesme iz razdoblja 70-ih i 80-ih godina nanovo bivaju otkrivene i korištene u novim kontekstima, a stižu i do svjetskih modnih pista – “Elektru” sa spomenutog albuma Karl Lagerfeld je odabrao kao glazbenu kulisu za Chanelovu reviju u Parizu. Tu si i nove domaće obrade popularnih pjesama “Frka” i “Mali crni brat” s njezinih ranih izdanja.

Bogatu solističku karijeru gradi po povratku u Hrvatsku 70-ih vješto plivajući u rock, blues, soul i jazz vodama, uz povremene susrete s kazalištem, njezinom drugom ljubavi. Najveći uspjeh u tom polju ostvaruje mjuziklima “S ljubavlju, Janis” i “Ella i Marilyn”. Za potonji je ujedno bila i nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Trenutno priprema novi album, s kojeg su singlovi “Jutarnja frka” i “Pozitivan primjerak” već osvojili radijske etere.

U sklopu Fonokinoteke, glazbenog programa kina Kinoteka, Zdenka Kovačiček nastupit će u pratnji Greenhouse Blues Banda. Koncert počinje u 20:30 sati. Ulaznice je moguće kupiti po pretprodajnoj cijeni od 60 kn online na www.ulaznice.hr, na prodajnim mjestima iz sustava te na blagajni kina. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 70 kn. Publiku očekuje i posebno iznenađenje – Zdenka Kovačiček ovom će prilikom posjetiteljima koncerta pokloniti svoj dvostruki CD “Zlatna kolekcija” koji nije dostupan u regularnoj prodaji.


Komentari