Završio 13. PSSST! Festival nijemog filma: ‘TX-Reverse’ odnio nagradu Veliki Brcko, a ‘Mjesečeve kapi’ osvojile publiku

press

Svečanom dodjelom nagrada u subotu završio  je 13. PSSST! Festival nijemog filma koji se posljednja tri dana održavao u Centru za kulturu Trešnjevka. Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Daria Blažević, Karla Lončar i Marina Redžepović nagradu Veliki Brcko (po prvom hrvatsko nijemofilmskom junaka iz filma Brcko) dodijelio je filmu “TX-ReverseMartina Reinharta i Virgila Widricha (Austrija/Njemačka), a nagradu publike osvojio je izraelsko-srpski film”Mjesečeve kapi” redatelja Yorama Ever-Hadanija.

TX-Reverse savršeno odgovara duhu ovoga festivala

“Njegove kvalitete do izražaja dolaze i u tišini i uz glazbenu pratnju, na što smo osobito obratile pozornost pri odabiru filma. Ipak, ono što nas se najviše dojmilo njegova je sadržajna i oblikovna slojevitost: riječ je o svojevrsnom metafilmu, odnosno filmu o kinematografu i njegovoj publici, koji složenom tehnikom digitalnog preklapanja slike začuđuje, intrigira te poziva na promišljanje o prostoru, vremenu, kao i današnjoj naravi filma i filmskog iskustva. Svoju građu pritom ne tretira s hladne distance — gledatelji koje film prikazuje dio su kolektiva, ali i pojedinci s individualnim obilježjima lica, čime se stvaraju zanimljivi kontrasti, ali i osjećaj srodnosti između nas, stvarnog gledateljstva, s onim fiktivnim.”, ističu u obrazloženju svoje odluke.

press

U natjecateljskom programu prikazana su 23 kratkometražna filma s četiri kontinenta: Europa, Azija, Južna Amerika i Afrika.

PSSST! je ove godine prikazao u tematu Žene u nijemom filmu – birane klasike iz zlatnog doba nijemog filma, a u programu hrvatska nijemofilmska baština filmove o planinarenju u Hrvatskoj 1930-ih.


Komentari