ZAJEDNO I U MUZEJ! Dobra vijest za sve ljubitelje pasa: Muzej grada Zagreba otvara svoja vrata i čovjekovom najboljem prijatelju, evo pod kojim uvjetima

Ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Muzej grada Zagreba sprema ugodno iznenađenje svim vlasnicima pasa. Naime na Svjetski dan zaštite životinja, 4. listopada moći ćete povesti i svog psa u muzej.

“U nastojanju da Muzej grada Zagreba učinimo dostupnim svim posjetiteljima, na Svjetski dan zaštite životinja, 4. listopada 2022., vrata otvaramo i posjetiteljima u pratnji pasa! Time će se naš muzej pridružiti nekolicini hrvatskih i sve brojnijim svjetskim muzejima koji su vrata otvorili ljudima koji dane provode u društvu čovjekovog najboljeg prijatelja. Veselimo se što ćemo ulaz u muzej omogućiti sugrađanima i gostima u našem gradu kojima su psi stalni pratitelji u dnevnim aktivnostima”, poručili su iz Muzeja grada Zagreba.

U 10.00 sati ulazna vrata Muzeja obilježit će se znakom „psima dostupan muzej“  te će Muzej primiti prve posjetitelje u pratnji pasa. Za dlakavce će biti spremne poslastice, jer to je njihov praznik.

Kao partner u projektu dog-friendly muzeja, Hrvatski kinološki savez pomogao nam je znanjem i iskustvima pri usvajanju muzejskog bontona za posjetitelje Muzeja grada Zagreba u pratnji pasa.

Samo za odgojene i poslušne pse

Sukladno bontonu, u Muzej će moći ući psi u pratnji odrasle osobe koja plati ulaznicu (ulaznica se plaća samo za posjetitelja, ne za psa). Dobrodošli su samo odgojeni i poslušni psi. Pas će morati biti na povodcu, a vlasnik će preuzeti odgovornost za svu eventualno nastalu štetu. Ako pas u Muzeju obavi nuždu, vlasnik će očistiti za svojim ljubimcem i o tome će obavijestiti osoblje Muzeja. No, bez straha. Radnici Muzeja grada Zagreba vole pse i znaju da se takve situacije mogu dogoditi.

Premda su psi dobrodošli, zbog njihove dobrobiti i sigurnosti svih posjetitelja, psi neće moći ući u Muzej tijekom otvorenja izložbi i posjeta većih grupa posjetitelja.

“Muzej zadržava pravo zabraniti ulaz opasnim psima, odnosno životinjama koje pokazuju napadački stav prema ljudima, kao i psima koje vlasnik ne može obuzdati i držati poslušnima. Službeni psi u Muzej mogu ući bez obzira na okolnosti”, poručili su i dodali da mole vlasnike da prije posjeta Muzeju pse nahrane, dobro prošeću i pobrinu se da obave nuždu.

Članovi Hrvatskog kinološkog saveza uz pratnju psa do kraja 2022. godine imati će popust na ulaznicu u Muzej.

“Mjesec dana prije preuzimanja nove dužnosti u Muzeju grada Zagreba, kao predsjednica Udruženja slovenskih muzeja koordinirala sam i na Međunarodni dan muzeja predstavila nacionalni projekt „Psima dostupan muzej“. Kao vlasnica dva psa i kao muzealka, sretna sam da su zaposlenici Muzeja grada Zagreba sami predložili i podržali uvođenje dostupnosti muzeja vlasnicima pasa”, rekla je dr. sc. Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja.

“Zahvaljujem kolegama iz Muzeja grada Zagreba, našoj ravnateljici i suradnicima iz Hrvatskog kinološkog saveza koji su podržali ovaj projekt te sam uvjerena da će nam otvoriti nove suradnje i projekte te učiniti rad u Muzeju još ugodnijim”, poručila je Iva Kranjec, kustosica Muzeja.

“Iznimno nam je drago što je Muzej grada Zagreba prepoznao potrebu za dog friendly mjestima u gradu. Razveselio nas je poziv da se uključimo u projekt što smo sa zadovoljstvom i prihvatili. Nadamo se da će ponukani ovim primjerom i ostali muzeji diljem Hrvatske širom otvoriti vrata našim građanima i njihovim najboljim četveronožnim prijateljima“, istaknuo je Bojan Mataković, tajnik Hrvatskog kinološkog saveza.

 


Komentari