ZAGREBDOX SLAVI PUNOLJETNOST Na otvorenje stiže Tomaševićev zamjenik, a publiku očekuju ove filmske poslastice!

Foto: ZagrebDox

Ove nedjelje počinje osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, a trajat će do 10. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publika će imati priliku pogledati 86 dokumentarnih ostvarenja u 11 filmskih programa.

ZagrebDox je međunarodni festival dokumentarnog filma koji je osnovan 2005. godine s ciljem da se gledateljima i stručnjacima pruži uvid u recentnu dokumentarističku produkciju, potakne nacionalna dokumentarna proizvodnja kao i da se ojača međunarodna te regionalna suradnja na polju koprodukcija.

Otvorenju u 20.00 sati prisustvovat će zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, otkrili su iz Grada Zagreba.

Što očekuje publiku?

Organizatori najavljuju brojna druženje i razgovora u filmu. Tako će niz autora i autorica osobno predstaviti svoje filmove pa će sa svima njima nakon projekcija biti održani Q&A razgovori. Ako ste ljubitelj dokumentaraca, ZagrebDox je prava prilika da doznate nešto novo i upitate ono što vas je oduvijek zanimalo.

Film otvorenja, Ljetne noći, osobno predstaviti redatelj Ohad Milstein, dok se na ZagrebDox vraćaju Peter Kerekes (107 majki), Paweł Łoziński (Film s balkona), Simon Lereng Wilmont (Kuća od krhotina) i Jon Bang Carlsen (Banalnost tuge).

Svoje će filmove publici predstaviti i Zahavi Sanjavi (Imadovo djetinjstvo), Tea Lukač (Korijeni), Matteo Tortone (Zlatna žila), Nicolas Peduzzi (Pjesma duhova), Sierra Petengill (Riotsville, USA), Andrei Kutsila (Kad cvijeće ne šuti), Kathrine Skibsted (Voli me, ne voli me), Máté Kőrösi (Dive), Sebastian Mihailescu (Za mene ti si Ceauşescu), Marija Zidar (Pomirenje), Annabel Verbeke, Frederik Nicolai i Ljubo Zdjelarević (Četiri godišnja doba u danu), Jannis Lenz (Vojnik Ahmet) i Valerie Blankenbyl (Kao bubreg u loju).

Predstavit će ih i hrvatski autori, Vedrana Pribačić (Veće od traume), Davor Sanvincenti (Mjesta koja ćemo disati), Goran Dević (Hrvatskog narodnog preporoda), Ante Zlatko Stolica (Babajanja), David Lušičić (Mlungu – Bijeli kralj) te Dana Budisavljević, kao koproducentica filma Auti kojima smo odjurili u kapitalizam.

Osim kao član žirija Movies That Matter, srpski redatelj Janko Baljak na ZagrebDoxu gostuje i kao autor filma ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku), dok će sam Želimir Žilnik festival posjetiti u trostrukoj ulozi: kao protagonist spomenutog biografskog ostvarenja koje gledatelje vodi po lokacijama na kojima je taj redateljski velikan snimao tijekom svoje više od pola stoljeća duge filmske karijere, kao autor kratkih dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru retrospektivnog programa Želimir Žilnik: fragmenti “gastarbajterskog opusa” i, uz Sari Volanen, kao mentor polaznicima ovogodišnjeg ZagrebDox Pro-a, stoji u najavi događaja.

Detaljan raspored pronađite ovdje.

Komentari