Zagrebački studenti ponudili svoja rješenja za kvalitetne javne prostore u gradu

Studenti pet zagrebačkih fakulteta u ponedjeljak su javno predstavili kako bi trebali izgledati i čemu bi trebali koristiti neki javni prostori u Zagrebu.

Vizije javnih prostora osmišljene su tijekom proteklih mjesec i pol dana u sklopu dvije dvodnevne interdisciplinarne radionice koje su provedene u sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama”.

Na spomenutim radionicama studenti su imali prilike raditi u interdisciplinarnim timovima, pod vodstvom mentora. Upravo ta interdisciplinarnost timova, sagledavanja teme iz različitih struka i aspekata, dovela je do fantastičnih zaključaka, ustanovila je jedna od mentorica prof.dr.sc. Jana Vukić, s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta.

“Kao netko tko već godinama radi na interdisciplinarni način sa studentima društveno-humanističkog područja (Filozofski fakultet), ali i studentima tehničkog područja (Arhitektonski fakultet) mogu reći da su ovakve radionice ne samo dobrodošle, nego su doista nužne u obrazovanju mladih stručnjaka. Njihova vrijednost nije samo u produktu kakav smo vidjeli na predstavljanju u ZgForumu nego u dijalogu koji se vodi između mladih stručnjaka dok traže rješenje, njihovoj razmjeni mišljenja, argumentiranju vlastitih stajališta i znanja struke te otvaranju prema novim znanjima iz drugih struka”, rekla je Vukić,

Teme kojima su se studenti bavili je širenje pješačke zone u Donjem gradu, reorganizacija Trešnjevačkog placa, stanica Črnomerec kao „vrata“ Zagreba, razvoj poslovne zone oko Radničke ulice te magistrala oko stare trase Samoborčeka.

Općeniti zaključak je kako se kvaliteta života neminovno povećava, a uz nju i ekonomska vrijednost prostora, smanjenjem stupnja motorizacije prometa i sve većim uključivanjem održivih oblika prijevoza, poput pješačenja, bicikliranja i javnog prijevoza.

Na predstavljanju u ZgForumu prisustvovali su novinari, profesori različitih fakulteta, predstavnici ministarstava, Hrvatskih cesta, gradskih ureda, ali i gradskih četvrti i mjesnih odbora, građanskih inicijativa, udruga i drugi.

“Nadamo se kako će se naše ideje prepoznati i početi usvajati, ne samo na naše zadovoljstvo nego na zadovoljstvo svih građana i građanki te posjetitelja Zagreba.” izjavio je student medicine Janko Večerina.

“Postoji još nešto iznimno važno što smo mogli vidjeti na ovom predstavljanju, a to je svijest o drugome, o javnom dobru, o zajednici te svijest o važnosti prirode u urbanom kontekstu. Mislim da kao društvo možemo učiti od ovih mladih ljudi!”, zaključila je Vukić.

Projekt “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” financiran je iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a provodi ga udruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednice u suradnji s Udrugom “Sindikat biciklista”, Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom Pro Velo Schweiz.


Komentari