ZAGREBAČKI PUŠLEK TRADICIJE I FOLKLORA Narodne nošnje ispunit će centar grada

Folklor. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U subotu 27.05.2023. godine od 10,30 do 11,30 sati u Zagrebu će se održati manifestacija  „ZAGREBAČKI PUŠLEK TRADICIJE I FOLKLORA – blago koje ne smijemo izgubiti!!!!“

Organizator je Zajednica folklornog amaterizma grada Zagreba a programom „ZAGREBAČKI PUŠLEK TRADICIJE I FOLKLORA – blago koje ne smijemo izgubiti!!!!“ žele najaviti održavanje 45. Smotre folklornih amatera Grada Zagreba, obilježiti 15.-tu godišnjicu rada Zajednice i skrenuti pozornost javnosti na važnost folklornog amaterizma za očuvanje hrvatske tradicijske kulture i folklorne baštine!

“Očuvanje folklornih običaja pruža priliku mladima da nauče o svojim korijenima, identitetu i povijesti kraja u kojem žive, te lakše razumiju važnost očuvanja kulturne baštine u cijelom svijetu. Okupljanjem, druženjem i zajedničkim fotografiranjem folklornih amatera na glavnom zagrebačkom trgu sa sugrađanima i turistima želimo promovirati zagrebački folklorni amaterizam te sloganima

“Folklor je naša prošlost, sadašnjost i budućnost”

“Očuvajmo naše korijene i kulturu za generacije koje dolaze”

“Zagrebački pušlek – Tisuće priča, jedna poruka – folklorna tradicija Zagreba živi i dalje!”

podsjetiti da očuvanje folklorne tradicije grada Zagreba ima značajnu kulturnu, društvenu i turističku vrijednost te se stoga mora nastaviti i dalje njegovati kako bi se dio naše kulturne baštine sačuvao za buduće generacije”, poručili su organizatori.

Program će izgledati tako da će se članovi zagrebačkih folklornih ansambala i KUD-ova (u nošnjama) okupiti na četiri lokacije u centru grada (Zrinjevac – paviljon, Trg hrvatskih velikana, Stara Vlaška – crkva sv. Martina; križanje Ilica-Mesnička), formirati povorke i šetati prema Trgu bana Josipa Jelačića na kojem će po dolasku izvesti prigodan kulturno-umjetnički program. Nakon toga će uslijediti zajedničko slikanje i press konferencija kod zdenca Manduševac.

Satnica programa:

10,30 – polazak sudionika sa četiri lokacije prema Trgu bana Josipa Jelačića;

11,00 – okupljanje svih sudionika programa na Trgu bana Josipa Jelačića;

11,00 do 11,30 – prigodan kulturno-umjetnički program folklornog amaterizma na Trgu bana Josipa Jelačića;

11,30 – slikanje svih sudionika na zdencu Manduševac nakon kojeg će se na istoj lokaciji održati press konferencija organizatora i predstavnika KUD-ova sudionika za medije.


Komentari