Zagrebačka Galerija Događanja izložbom ‘Izvorno svjetlo’ Tamare Galović otvara svoj jubilarni program

Foto: Pixabay/Ilustracija

Izložbom “Izvorno svjetlo“ mlade autorice Tamare Galović zagrebačka Galerija Događanja otvara svoj jubilarni program u povodu 40. godišnjice djelovanja, koju obilježava ove godine.

Izložba se otvara 26. veljače, a njome će se, kažu iz te galerije pokazati suvremeno lice i duh galerije danas.

“Objekti – slike Tamare Galović nastaju kao meditacija o svjetlosti, refleksiji i praznini. Svjetlo, autorica tumači kao preduvjet, nulti ili konačni stupanj svijesti”, ističe se u najavi.

“Njen pročišćeni izraz, lišen znaka ali ne i značenja, u promatraču provocira svojevrsnu meditaciju, umirenje, usidrenje koje upravo varijabilnostima svjetlosti u identičnim motivima daje uvijek drugu sliku tj. drugo refleksivno polje”, dodaje se.

Galerija Događanja osnovana je 1981. godine, u sklopu Doma kulture na Peščenici. Od svojih početaka galerija je bila vezana uz aktualnu scenu i vrijeme, a funkcionirala je kao svojevrsni pokretač novih ideja. Ranih osamdesetih postala je jedan od najvibrantnijih i najposjećivanijih galerijskih prostora u gradu.

Uz izložbe, radila je razna istraživanja, akcija i događanja, ostvarila niz suradnji s radnim organizacijama, bavila se kulturom u zajednici a sve s ciljem približavanja kulture i suvremene umjetnosti običnim građanima i radnicima.

U povijesti zagrebačke galerijske scene Galerija Događanja je zabiježila važne izložbe i ostavila trag, a danas okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu.

Izložba “Izvorno svjetlo“ će se moći pogledati do 19. ožujka.

Komentari