ZAGREB SE PUNI TURISTIMA! U gradu broj noćenja veći za preko sto posto u odnosu na prošlu godinu

zagreb ljeto vrućina park fontana
Goran Stanzl/PIXSELL

Pandemija koronavirusa uveliko je utjecala na posjete turista, kako na obali, tako i u gradu Zagrebu gdje su se nekada centrom mogle zamijetiti “horde” azijskih turista. Međutim, čini se da situacija nije loša kao 2020. godine, pa je od ovog siječnja do 20. lipnja registrirano čak 400.000 noćenja, čime je ostvareno povećanje od šest posto u odnosu na prošlogodišnji turistički promet.

Najviše je noćenja bilo iz Hrvatske, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Strani su turisti tako ostvarili veći broj noćenja, a prosječan je broj dana boravaka porastao na 2.65, rekli su nam iz Turističke zajednice Grada Zagreba. Više je od polovice boravaka zabilježeno u hotelima, dok je 42 posto u privatnim, a ostatak u ostalim smještajima i hostelima.

“U usporedbi s istim periodom 2019. godine, na razini smo od 37% ostvarenih rezultata, a ukupno je od početka godine u Zagrebu boravilo oko 160.000 gostiju”, kažu.

No, za razdoblje od 1. lipnja do 20. lipnja ove godine, broj noćenja je veći za čak 110 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Najviše je noćenja tako bilo iz Hrvatske, zatim iz SAD-a, Italije, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Kažu i da su gosti iz SAD-a prvi po noćenjima, ne samo u lipnju, već i u svibnju, što pokazuje pozitivan trend oporavka i interes gostiju s tog tržišta.

Procjenjuje se da je na ove brojke uveliko utjecalo nedavno sudjelovanje TZ Grada Zagreba na ASTA Destination Expo u Dubrovniku, gdje je interes za Zagreb bio iznimno velik. Osim toga, gotovo je 60 posto noćenja ostvareno u hotelima, 36 posto u privatnom smještaju, a ostatak u hostelima i drugim vrstama smještaja. U lipnju prosječno noći 3.500 gostiju po danu.

Komentari