Zagorska industrijska baština u Tehničkom muzeju: Doznajte kako je tekstilna i kožarska industrija utjecala na život i društvo

Tehnički muzej Nikola Tesla, (foto: Facebook)

Izložba Industrijska baština Hrvatskog zagorja otvara se 17. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i donosi pregled industrijskog razvoja i njegova utjecaja na društvene i prostorne promjene.

Kroz prikaz odabranih i prepoznatljivih predmeta i fotografija te drugih priloga izložba predočava i podsjeća na stečene vrijednosti. Neke nastaju u pogonima koji i dalje uspješno posluju, dok drugih više nema jer su pogoni ugašeni. Ipak, iako se više u njima ne proizvodi, bivši pogoni su sami po sebi vrijednost, koja kao primjer industrijske baštine podsjeća na prošlost i dosadašnji razvoj.

Gostujuća izložba Muzeja Hrvatskog zagorja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, rezultat je uspješne međumuzejske suradnje tijekom pripreme izložbe „Industrijska baština Hrvatskog zagorja“, koja je održana u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici 2021.

Izložba daje pregled industrijskog razvoja  Hrvatskog zagorja i njegova utjecaja na društvene i prostorne promjene.

Na izložbi su, uz podatke, potkrijepljene mnogobrojnim ilustrativnim prilozima (kartama, fotografijama, grafikonima i tablicama) izloženi prepoznatljivi predmeti, njih više od 300, nastali u industrijskoj proizvodnji kao i oni koji su bili korišteni u samoj proizvodnji. Izložba je ostvarena u suradnji sa lokalnom zajednicom, većim brojem muzeja, fakulteta te vrlo velikim bojem industrijskih subjekata i privatnih posuditelja.


Komentari