ZADNJI JE DAN, PRIJAVITE SE: Volite stripove? Onda će vas ova radionica koju vodi cijenjena strip-umjetnica izuti iz cipela

Foto: Privatna arhiva

Priključite se na online Radionicu stripa – Halo, Bing? Kako brat? koju vodi Helena Janečić, cijenjena strip-umjetnica koja se stripom bavi više od dva desetljeća. Što dobar strip mora sadržavati i kako nastaje otkrijte kroz tri online radionice. Svi zadaci temeljit će se na originalnosti i jednostavnosti te nije potrebno imati crtačko predznanje, osim naravno želje za crtanjem stripova.

Svaka će radionica biti zasebna jedinica, prožeta kraćim zadatcima kroz koje će polaznici kreirati po jedan rad. Besplatna radionica će se održati online u tri termina 12. 5., 19. 5. i 26. 5. u 19 sati za polaznike do 25 godina. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca  https://forms.office.com/r/RxL3ijuUky

Besplatna online radionica održava se 13. 5., 20. 5. i 27. 5. u 10 sati za polaznike 54+, a svi zainteresirani se mogu prijaviti putem online obrasca  https://forms.office.com/r/RBZAG9Y8sf

Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje online radionice. Podrška će biti dostupna jedan sat prije održavanja radionice. Sve dodatne informacije potražite na [email protected].

Polaznici radionice će se kroz šest sati upoznat s procesom stvaranja stripa, od početne ideje, preko kreiranja likova, pisanja scenarija, do konačne realizacije kroz režiranje kadrova i crtanje. Zadaci će biti raznovrsni i prilagođeni početnicima. Nije potrebno imati predznanje o stripovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helena Janecic (@mr_dodge_dart)

Nakon upoznavanja s osnovama stripovskog pripovijedanja, polaznici će u iduća tri termina kroz proces crtanja i pisanja stripa savladati sljedeće:
– predstavljanje nekih od postojećih strip-albuma
– koncepti i pojmovi na kojima se gradi strip i kakav sve strip može biti
– specifičnosti stripa kao medija, raznolikost stripovskih pristupa
– po čemu se razlikuje od srodnih medija, filma, animacije, baleta
– upoznavanje s osnovnim pripovjednim tehnikama i elementima stripovskoga jezika. Riječi, slike, vizualna naracija, boje, crte, sve moguće crtačke tehnike, onomatopeja
– razvijanje vještine shvaćanja crteža kao simbola; metafora, simbolika crteža
– razvijanje vještina pripovijedanja kombinacijom verbalnih i vizualnih, grafičkih i simboličkih elemenata. Pripovijedanje tekstom i slikom se isprepliče. Riječi postaju likovni element, a slika počinje pripovijedati.
– realizaciji stripa (kratke priče) u odabranoj tehnici
– dnevnički strip
– geometrija crtanja ljudskog lica
– »Pokaži, nemoj reći« ili »show, don’t tell« pravilo.
– razvijanje scenarija stripa prema riječima poznatih pjesama.

Foto: Privatna arhiva

Inače, Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je slikarstvo na Sveučilištu Furman u SAD-u i 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dok je još bila u srednjoj školi, počela je crtati stripove za školske novine.

Slikarstvo dominira na sveučilišnim studijima, ali uvijek nalazi put natrag do stripa. U oba medija njezin rad osvjetljava mnoge aspekte suvremenog queer diskursa. U slikarstvu, to poprima oblik idiličnih slika slavonskih snaša. U stripu superheroina Horny Dyke preuzima pozornicu. Neki od stripova uvršteni su u antologiju Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.).

Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi, radi i čita Dylana Doga u Zagrebu.

Radove Helene Janečić potražite na njezinom Instagram profilu mr_dodge_dart

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helena Janecic (@mr_dodge_dart)

Ilustracija:
Ilustrirala je slikovnicu Bajke za bolje sutra koje okupljaju sedam priča nastalih prilagođavanjem poznatih bajki, priča ili pjesama, i koje se bave problemima klimatskih promjena.

Ručno je oslikala 40 ilustracija u boji – slikovnicu je izdala udruga Perforacije i Kapibara iz Zagreba 2011. Ručno je oslikala 20 ilustracija za priču The Lion and the Gibbon. Slikovnica je izdana kroz online izdavačku kompaniju Createspace 2014.

Izradila je 30 ilustracija za bojanku za odrasle Svatko od nas nečiji je superjunak za Allianz osiguranje. Slikovnica je kompletirana 2015. Ilustrirala je brošure i vizuale za festivale i udruge u Hrvatskoj i regiji: Udruga Lori Rijeka, Festival Vox Feminae Zagreb, Festival Pitchwise Sarajevo, Udruga Labris Beograd, Udruga Skribonauti Split. Surađivala je na projektima s reklamnom agencijom Bruketa i Žinić, agencijom 404 i HPB bankom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helena Janecic (@mr_dodge_dart)

Strip:

Antologija Ženski strip na Balkanu, Fibra, 2010.
– jedna od 24 autorice stripa predstavljene u antologiji

Narobe, (Slovenija)
– objavljivala je stripove u nekoliko brojeva časopisa Narobe

Magazin StripOS
– kontinuirano objavljuje stripove u magazinu StripOs

Strip album Horny dyke na rubu konvencije, Queer Zagreb, 2011.
– prvi samostalni strip album

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helena Janecic (@mr_dodge_dart)

Nagrade:
Nagrada Ex Aequo 20. slavonskog biennala
Nagrada Ex Aequo 23. slavonskog biennala
2009. rad uvršten u zbirku Erste banke

Članica je HDLU-a Zagreb. Od 2010. Članica HZSU-a.


Komentari