ZA SVE KOJI VOLE SATIRU: U Kerempuhu su ovog tjedna prave poslastice, pogledajte što je na meniju

Foto: Facebook

Program festivala 45. Dani satire Fadila Hadžića, u trećem tjednu održavanja, ugostit će od 15. do 19. lipnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh zagrebačka kazališta Gavellu, Exit i ZKM, te Gradsko pozorište Jazavac iz Banje Luke i Hrvatsko narodno kazalište u Splitu.

U Satiričkom kazalištu Kerempuh u tijeku su 45. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival u sklopu kojeg se izvode najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i susjednih zemalja, ističu iz Kerempuha.

Ovogodišnji Dani satire započeli su 4. lipnja, a do njihovog svečanog zatvaranja 26. lipnja, zagrebačku publiku očekuje još niz izvrsnih kazališnih predstava, dodaju.

Festival uskoro ulazi u svoj treći tjedan, koji u utorak, 15. lipnja, otvara Gradsko dramsko kazalište Gavella s dramskim koncertom “Zagreb 2020.” autorskog dvojca Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića. Predstava je to u kojoj se u kratkim rezovima rastvaraju najrazličitije priče, izmjenjuju dramske i glazbene sekvence, humor i melankolija, burleska i satira.

Program u srijedu, 16. lipnja, nastavlja Teatar Exit s predstavom “Fešta”, autorskim projektom Josipe Anković i Josipa Ledine.

Foto: Facebook

“Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka, Josipa i Josip vode nas kroz kratku povijest svojeg bračnog odnosa prepunog uspona i padova, ne skrivajući niti jednu sitnicu. Ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose, ‘Fešta’ rastvara brojne stereotipe kojih često nismo ni svjesni”, stoji u najavi.

U četvrtak, 17. lipnja, na Danima satire gostuje Gradsko pozorište Jazavac iz Banje Luke s predstavom “Skupština”, suvremenom i aktualnom adaptacijom teksta Cristine Clemente “Obiteljska skupština” u režiji Ivana Plazibata.

Predstava preslikava mehanizme političkog djelovanja u život jedne obitelji u kojoj se sve odluke, poput rasporeda kućanskih poslova, dnevnih jelovnika i kupovine, donose putem zasjedanja obiteljskog vijeća. No kada nakon pogubnog rebalansa kućnog budžeta “glava porodice”, otac Branko, podnese ostavku na mjesto njenog predsjednika, počinju se spremati prijevremeni izbori u kojima su, kao i u pravim izborima, sve političke igre dopuštene.

Foto: Facebook

Zagrebačko kazalište mladih na rasporedu je u petak, 18. lipnja, s predstavom Ivora Martinića “Dobro je dok umiremo po redu” u režiji Aleksandra Švabića. Dok vani bjesne kiša i oluja, sredovječni Janko organizira otvaranje svog novog, luksuznog restorana, krunskog dokaza svoje poslovne potentnosti, koji je brižno uredila njegova nova djevojka Nikolina. U prvi tren sve djeluje prilično obećavajuće, no večer slavlja ubrzo će postati večer rekapitulacije života, ne samo Jankova – to postaje večer izgubljenih iluzija, naplaćivanja loših odluka i konačnog rasapa.

Krajem trećeg tjedna festivala zagrebačkoj publici predstavit će se i splitski HNK, koji u subotu, 19. lipnja, izvodi predstavu “Laponija” u režiji Nenni Delmestre.

Ovaj suvremeni tekst Cristine Clemente i Marca Angeleta lucidna je komedija o jednoj blagdanskoj večeri koja kreće u potpuno pogrešnom smjeru, a pripada onome što često nazivamo dobro skrojenim komadima. Adaptacija Nenni Delmestre dodatno ga približava hrvatskoj publici jer katalonski bračni par, koji odlazi u Finsku na božićne blagdane, pretvara u dalmatinski.


Komentari