ZA NAJMLAĐE: Etnografski muzej uskoro predstavlja veliki projekt posvećen igračkama

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Etnografski muzej u Zagrebu predstavlja od 8. lipnja veliki projekt “Igračke – djetinjstvo zauvijek“, otvorenjem istoimene izložbe, prve u nizu njih desetak koje će se održati u narednom periodu u glavnom gradu Hrvatske.

Projekt će obuhvatiti jedanaest izložbi, a središnja će na edukativan, djeci privlačan i prilagođen način približiti tradicijske, umjetničke i tvorničke dječje igračke nastale u Hrvatskoj od 19. stoljeća do danas, kao i uglednih hrvatskih umjetnika koji su radili za poznate strane naručitelje i muzeje, ističe se u najavi.

Projekt donosi i crtane filmove u produkciji Zagreb filma u sklopu kojega je i poznata Zagrebačka škola crtanog filma, popratne edukativne radionice te tematske izložbe drugih zagrebačkih muzeja.

Projekt će obuhvatiti još muzeja u Zagrebu


Do 22. lipnja projekt će obuhvatiti još Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski školski muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Tehnički muzej “Nikola Tesla”, Hrvatski športski muzej, Muzej suvremene umjetnosti.

Sudjeluju i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske te zagrebački obrtnicama i dizajnericama dječjih igračaka Jasmina Kosanović i Lea Vavra.

Autori gostujućih izložbi bit će kustosi tih muzeja i autorice igračaka, a svoje će izloške po vlastitom odabiru i koncepciji postaviti u reprezentativnoj maloj dvorani Etnografskog muzeja na prvome katu. Autorica projekta i izložbe je Iris Biškupić Bašić, dok likovno rješenje postava svih izložbi potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.

Projekt su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu.

Komentari