Vrijeme je viroza, zato ojačajte imunitet! Uputite se do Trga kako bi pronašli najkvalitetnije pčelinje proizvode!

U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza, zagrebački pčelari i njihovi gosti iz drugih županija predstavljaju svoje proizvode na 18. Danima meda grada Zagreba koji se održava na Trgu bana Josipa Jelačića od 20. do 22. studenog.

Do nedjelje će tako središnji zagrebački gradski trg biti okupljalište pčelara gdje će svatko od posjetitelja i kupaca moći pronaći ponešto za sebe. Na više desetaka štandova građani mogu razgledati, kušati i kupiti razne pčelarske proizvode. Vrijeme viroza je sve bliže, a čime bolje ojačati imunitet nego kvalitetnim pčelinjim proizvodima, medom, propolisom, peludom i matičnom mliječi.

Dvije godine Nacionalne staklenke za med

Na ovogodišnjim danima meda naglasak je stavljen na Nacionalnu staklenku za med koja krajem ovog mjeseca slavi dvije godine kako je izašla na tržište. Projekt Nacionalne staklenke realiziran je u partnerstvu Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede s osnovnim ciljem da kroz neko vrijeme sav med hrvatskih proizvođaća direktno nađe put od krajnjeg potrošaća upravo preko ove staklenke.

Nacionalna staklenka je dugogodišnja težnja hrvatskih pčela kojoj je cilj zaštiti potrošaće i proizvođaće od patvorenog i uvoznog meda. Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora ispunjavati standarde kvalitete propisane odredbama Pravilnika o medu, mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom »Zemlja podrijetla Hrvatska«. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu(HAPIH), »Med hrvatskih pčelinjaka« u sklopu kojega je naveden i jedinstveni broj pomoću kojega će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda.

U dvije godine korištenja, oko tisuću hrvatskih pčelara napunilo je preko 700 000 nacionalnih staklenki s hrvatskim medom, što je dokaz na staklenka ima potražnju i među potrošaćima i pčelarima, te se može reći da ispunjuje svoju svrhu. Jedan od dobrih pokazatelja svrhe Nacionalne staklenke je to da je u prve dvije godine korištenja uvoz meda upitne kvalitete prepolovljen.

Nacionalnu staklenku Ministarstvo poljoprivrede također koristi u sklopu projekta Školskog mednog dana gdje će početkom prosinca, treću godinu zaredom svi prvašići u osnovnim školama dobiti med punjen u nacionalnu staklenku od 450 grama.

Za kraj, pozivamo sve potrošaće i ljubitelje pčelinjih proizvoda da posjete ovogodišnje Dane meda te da između bogate ponude izaberu proizvode domaćih proizvođaća i provjerene kvalitete.


Komentari