U Zagreb stiže zabranjena jugoslavenska poslastica: Nikad nije bio prikazan u kinima bivše države

Zagreb Film Festival vraća se u svojem 21. izdanju (Foto ZFF/Facebook)

Popularna manifestacija Zagreb Film Festival (ZFF) vraća se i ove godine u Zagreb u svome 21. izdanju koje će trajati od 6. do 12. studenog.

Zagreb živi zeleno: Dan bez automobila, čuvena Žbica, šetnje prirodom

Kako navode organizatori, i ove godine posjetitelje očekuje najbolje od najnovijih filmskih naslova nezavisne međunarodne i filmske produkcije u dvoranama lokacija kao što su Kino SC, Kinoteka, MSU i Dokukino Kic.

1 euro = 7,53450 kuna

Također, organizatori i ove godine ističu popratni program festivala, “Mreža festivala Jadranske regije“.

“Mreža festivala Jadranske regije regionalni je festival osnovan 2021. godine. U zajedničkom pothvatu udružilo se pet festivala iz pet zemalja – Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). U sklopu trećeg izdanja svaki od pet festivala održat će poseban program, a o najboljim filmovima glasat će publika iz svih pet zemalja. Zbrajanjem glasova najboljem filmu prema izboru publike bit će dodijeljena nagrada Adriatic Audience Award, koja će dobitniku biti uručena krajem godine na Festivalu autorskog filma u Beogradu”, podsjetili su organizatori.

Zagreb Film Festival (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Šest intrigantnih filmova Europe

U sklopu ovog popratnog programa, bit će prikazani intriganti europski filmovi, čak šest ostvarenja.

Spektakl u Meštroviću: Četiri istovremene izložbe domaćih i stranih majstora

Među njima se ističe film “Kopenhagen ne postoji“, psihološki triler skandinavske produkcije, danskog redatelja Martina Skovbjerga, a u kojem glumi i Zlatko Burić, dansko-hrvatski glumac, ujedno i dobitnik nagrade Europske filmske akademije.

Organizatori navode kako je ovaj film mračna ljubavna priča.

“Mlada žena Ida nestala je bez traga. Tri mjeseca kasnije njezin dečko Sander pristaje na neobičan dogovor – dopustit će njezinu ocu i bratu da ga zaključaju u stan i podvrgnu ispitivanju. Na vidjelo uskoro izlaze pojedinosti o čudnom i nekonvencionalnom načinu života dvoje ljubavnika”, kratki je opis filma gdje Burić glumi ulogu oca nestale djevojke.

Scena iz filma Kopenhagen ne postoji (Foto: ZFF)

Tu je i film “Moć” slovačkog redatelja Mátyása Priklera, politički triler inspiriran stvarnim potresnim događajem iz Slovačke 2009. godine.

“U središtu filma nerazjašnjeno je ubojstvo, a akteri su pripadnici političke elite, ožalošćena obitelj žrtve, korumpirani policajac i fikser obavještajne službe”, opis je filma ove godine prvi puta prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

“Iz programa Horizonti Filmskog festivala u Veneciji na ZFF stiže humoristični i britki film o očevima i sinovima Luksemburg, Luksemburg ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča, čiju režiju kritičari uspoređuju s ostvarenjima Martina Scorsesea, a s Festivala u Locarnu i nagradom za najbolju glumačku izvedbu (Renée Soutendijk) u Zagreb stižu Slatki snovi Ene Sendijarević (Negdje lijepo, ZFF 2019), nemilosrdna satira na račun europskog kolonijalizma. Kameni temeljci modernog društva izvrću se naopako u bespoštednom i urnebesnom pseudodokumentarcu o suvremenoj grčkoj tragediji Crni kamen u režiji Spirosa Jacovidesa. Snimajući dokumentarac o „nestalim“ zaposlenicima u grčkoj javnoj službi, dvojica filmaša upoznaju Haroulu, očajnu majku u potrazi za sinom Panosom, jednim od nestalih. Kada ga osumnjiče za prevaru, Haroula u pratnji dokumentarista i njihove kamere kreće u misiju ispiranja ljage s Panosova imena”, pobrojali su organizatori europske naslove koji će razveseliti filmoljupce u Zagrebu.

Zagreb film festival (Foto: Vedran Peteh / CROPIX)

Kao posebna poslastica, istaknut je i film “Slike iz života udarnika Bate Čengića“, biser jugoslavenske kinematografije, u digitalno restauriranome izdanju.

Filmski kritičari svrstavaju ga u sam vrh crnog vala koji nikad nije bio prikazan na kino ekranima tijekom postojanja bivše države, a direktor fotografije pod čijim je nadzorom film i restauriran je Karpo Godina, čuveni slovenski redatelj i snimatelj.

Scena iz filma ‘Slike iz života udarnika'(Foto: ZFF)

“Film je britka satira inspirirana ideološkim likom i životom rudara koji su u ranim
godinama socijalističke Jugoslavije veličani kao nacionalni heroji”, opisali su organizatori ovaj film koji se toplo preporučuje na ovogodišnjem ZFF-u.


Komentari