Volite planinariti i čitati? Ne propustite samoborski festival Brdo knjiga!

Foto: Pixabay/ ilustracija

Kako književnici mogu crpiti inspiraciju za svoja djela, romane, kratke priče i pjesme iz različitih izvora, pa tako i planina, prigodno je da se prvi domaći i regionalni festival djela inspiriranih planinama zove Brdo knjiga.

Bogati program očekuje posjetitelje festivala u Samoboru od 12. do 15. svibnja te nudi zanimljive i korisne sadržaje svim ljubiteljima planina i knjiga.

20-ak književnih planinarskih i interaktivnih događaja, odvijati će se u samoborskom Centru za mlade Bunker te obližnjem Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. održat će se 20-ak književnih, planinarskih i interaktivnih događanja.

“Pisci, esejisti, planinari, alpinisti visokogorci, izdavači, arhitekti, blogeri, glazbenici, dokumentaristi, video umjetnici i razni drugi kreativci dolaze s ciljem da predstave svoj rad, ali i da posjetitelje potaknu na otkrivanje knjiga i uživanje u planinama”, najavili su organizatori festivala.

Sve skupa, posjetitelje očekuju tri večeri razgovora s piscima i planinskim kreativcima, popraćenih predstavljanjima knjiga, pothvata i projekata.

Foto: Brdo knjiga

Najavljene su i dvije praktične radionice o odabiru najbolje planinarske opreme u skladu sa svim uzrastima i razinom planinarskog iskustva, kao i dvije edukativno-kreativne šumske radionice za osnovnoškolce.

Program je ostavio prostora i za dva predavanja o himalajskom alpinizmu, namijenjena inspiriranju srednjoškolaca te za dvije izložbe: jednu za fotografije američkih nacionalnih parkova, te drugo koja će predstaviti najduhovitije tvitove gorske službe spašavanja.

Osim razgovora o prirodi, biti će prilike i za posje prirode i to kroz 2 organizirana izleta na Žumberak i Samoborsko gorje, popraćeni s bogatim kulturnim programima.

“Zahvaljujući bogatoj ponudi sadržaja festival ima i pretprogram, nazvan Pristup Brdu knjiga. Gradska knjižnica Samobor kroz tjedan prije početka festivala organizira dva predstavljanja knjiga i jedno planinarsko predavanje”, istaknuli su organizatori.

Dodali su i kako je ulaz na sva događanja besplatan, jedino je potrebna prethodna najava na izlet na Žumberak radi ogranizacije prijevoza. Stoga pozivaju sve zainteresirane da se predbilježe na mail: [email protected]

Gotovo 30 ljudi od, kako navode organizatori, “planina i kulture”, dolaze iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Edo Popović, Alan Čaplar, Sinan Gudžević, Ivica Prtenjača, Milan Majerović-Stilinović, Ivan Juretić, Mirko Bjelan, Elis Lovrić, Matej Meštrović, Roman Simić,Davorin Mance, Siniša Golub, Drago Glamuzina i Željko Žarak (iz izdavačke kuće Libricon, organizatora festivala, zajedno sa Pučkim otvorenim učilištem Samoborom), predstavljati će Hrvatsku.

Istovremeno, iz susjednih će država doći: Marija i Andrej Štremfelj, Zehrudin Isaković, Mojca Zaplotnik Jamnik i Tomaž Mišo Jamnik.

“Festival podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija, Turistička zajednica Grada Samobora, Hrvatski planinarski savez, HGSS, Grawe osiguranje, Hrvatske šume, Jana, Bim sport, Iglu šport, Samoborski muzej,  Gradska knjižnica Samobor, Tiskara Zelina, Cidrani, Badel te brojne udruge i pojedinci”, baveli su organizatori pozvavši sve da im se pridruže.

Komentari