Vjernici će moći prisustovati tradicionalnom unošenju Betlehemskog svjetla mira u Zagrebačku katedralu

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Savez izviđača Hrvatske i ove godine, 28. godinu zaredom, organizira donošenje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku. Savez izviđača Hrvatske preuzet će svjetlo u nedjelju, 13. prosinca u 10:00 na graničnom prijelazu Bregana naselje od Slovenskih skauta.

Tradicionalno unošenje svjetla u Zagrebačku katedralu, zbog pandemije i zatvorene Katedrale, održat će se u nedjelju, 13. prosinca 2020. u 12.30 sati na platou ispred Katedrale.

Betlehemsko svjetlo mira će ispred Katedrale primiti rektor Katedrale mons. Kuhtić.

Betlehemsko svjetlo mira i ove se godine odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora, gospodina Gordana Jandrokovića. Najavljen je dolazak gospodina Jandrokovića koji će zajedno s izviđačima sudjelovati u ceremoniji primopredaje Betlehemskog svjetla ispred Katedrale.
Betlehemsko svjetlo svugdje u svijetu je simbol mira. Prvu nedjelju Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Beč. Ove godine zbog epidemije predstavnici austrijskih izviđača nisu mogli otići u Betlehem. Zbog toga je svjetlo ove godine upalila devetogodišnja Maria Khoury iz Betlehema, u Tel Aviv ga je odnio kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom. U Linzu su svjetlo preuzeli izviđači iz Austrije, a nakon mise koja se održava u Salzburgu 12.12. austrijski izviđači će fenjere sa Svjetlom raznositi prema susjednim državama gdje će ih na granicama preuzimati izviđači i prenositi ih dalje do sljedeće granice te u gradove, ustanove, vjerske institucije, domove kako bi se svjetlo širilo svijetom. Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih nas da širimo mir među ljudima.

PROGRAM:

Nedjelja, 13.12.2020.
12.25 sati – dolazak fenjera s Betlehemskim svjetlom ispred Katedrale
12:30 sati – ispred Zagrebačke katedrale izviđačima se pridružuju predsjednik Sabora, gospodin Gordan Jandroković i rektor Katedrale, mons. Josip Kuhtić te s nekoliko prigodnih riječi pozdravljaju prisutne
12.35 sati – unošenje betlehemskog svjetla i paljenje svijeće u Kapelici kod Katedrale
12.45 sati – završetak svečane primopredaje Svjetla

Zbog epidemioloških mjera na ceremoniji primopredaje svjetla sudjelovat će svega nekoliko
izviđača i predsjednik Sabora, gospodin Gordan Jandroković kao pokrovitelj Betlehemskog svjetla.

Predstavnici Saveza izviđača Hrvatske donose Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatski sabor u ponedjeljak, 14.12. u 12.00 sati. Tokom idućeg tjedna izviđači će svjetlo donijeti i u druge državne institucije.

I ove godine Savez izviđača Hrvatske pripremio je posebnu mobilnu aplikaciju na adresi
https://www.betlehemsko.scouts.hr/

Aplikacija će prikazivati sva mjesta (gradove, općine, institucije, domove) u Hrvatskoj u koja su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo, a primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira. Poruke mira prikazivat će se zajedno s unesenom lokacijom. Na ovaj način moći ćemo vidjeti kako se svjetlost i poruke mira šire Hrvatskom iz sata u sat.


Komentari