(VIDEO) Remek-djela s malih ekrana: Kultne hrvatske ‘trash’ serije, od ‘Zabranjene ljubavi’ do ‘Krim Tim 2’

FOTO: mojtv (Lučić je na fotografiji u sredini=

Riznica trasha.

RTL je godinama pisao, i još uvijek piše ili barem reprizira, životne priče koje je odlučio ekranizirati i pretvoriti u najtrash serije. Njih je pak obilježila istančana gluma vrijedna nagrade, možda prije Zlatne maline nego Oscara, ali Bože moj. Većina gledatelja je u njima uživala jer se barem možeš nasmijati njihovoj apsurdnosti ili se jednostavno diviti toj kreativnosti tvoreni. Gledatelji se trash serija dobro sjećaju, ponajviše jer su se uvijek doticali svakodnevnih problema običnog građanina, a sve s uglavnom sretnim završetkom. Također, svaki je građanin mogao biti dio nekih od serija pa ako ste bili taj sretnik, glavna uloga mogla je pripasti upravo vama.

Iako su nas ova remek-djela možda u nekim trenutcima iznenadila i gotovo pa iritirala, danas ih se radošću sjećamo jer su nam na kraju svega izmamile (o)smijeh. Uz to, sve su ove serije snimane u Zagrebu.

Zabranjena ljubav

Prvo mjesto svakako pripada sada već kultnoj prvoj hrvatskoj sapunici Zabranjena ljubav, koja kao da je bila preteča seriji Igra prijestolja, budući da u obje imamo incestuozni odnos između brata i sestre, ujedno blizanaca.

Dakle, priča se vrti oko zabranjene ljubavi brata i sestre blizanaca, Danijela i Petre, razdvojenih rođenjem, a kasnije ju prate neviđene spletke i šesterokuti za koje nismo znali da bi ih ljudski um mogao smisliti. Tajne želje. Prikrivena neprijateljstva. Isprepletena mreža obiteljskih veza. Ljubomora i razlike između onih koji imaju i onih koji nemaju.

Emitirala se do listopada 2011. godine, no Facebook stranica FL Daily podsjeća vjerne obožavatelje na najbolje trenutke serije, uz nezaboravne likove i vrhunsku glumu kakvu Hollywood još davno pamti.

Krim Tim 2 – Pravda na zadatku

Pljačke, ucjene, otmice, seksualni prekršaji, ubojstva s predumišljajem… Troje policijskih inspektora bori se protiv zločina o kakvima ste do sada čitali samo u novinama. Njima smo dugovali sigurnost u Zagrebu jer nas bez njihovih vještina možda danas ne bi bilo, budući da je riječ o slučajevima koji su se zaista dogodili. Napetost ne staje od prve do zadnje milisekunde.

Najbolje se sjećamo neizostavnog Ivana “š njim”  Primorca, a još više legendarnog Leona Lučića i njegovog hladnog, hrabrog, ali šarmantnog i muževnog stava koji bi razoružao sve pripadnice suprotnog spola, a ne sumnjamo i pripadnike istog.

Iako su si dali truda pružiti nam osjećaj akcije i napetosti, sve je više ličilo na parodiju na kriminalističke serije… ali dobru parodiju.

Sudnica

Po uzoru na serije poput Obiteljskog suda ili Suda za maloljetnike na njemačkom RTL-u, naš nas je RTL “počastio” Sudnicom u kojoj sudac Ivan Gajski, odvjetnik Matija Jurlin i odvjetnica Barbara Gabrić i optuženi raspravljaju o raznim sporovima. Naravno, teške životne priče, scene i optužbe uglavnom sretno završe, pa čak i u sudnici.

Pravi hrvatski odvjetnici i suci postali su televizijski glumci, riječ je bila o stvarnima slučajevima, a prilika je i ovaj put dana običnom građaninu, pa ste tako mogli biti glavni lik, optuženik, žrtva ili “iznenadni svjedok” koji se čudom našao u pravo vrijeme pred sudnicom s dokazima. Ili ste pak mogli biti ležerna “publika” koja sjedi i divi se.

Redatelji su zasigurno željeli u seriju unijeti dozu dramaturgije spram inače “mirnijih” sudskih procesa, no nekako se i to zagubilo u “glumačkoj recitaciji”.

Krv nije voda

Svaka epizoda kultne serije Krv nije voda u dokumentarnoj formi prati pojedinu obitelj i njezinu potresnu priču koja ih je iznenada zadesila. RTL je obećao da će ova serija zaintrigirati mnoge, a obećanje su svakako ispunili. Ova serija najposebnija je po tome što u njoj ne glume profesionalni glumci već obični građani, no s obzirom na talent nekih hrvatskih glumaca, teško je i primijetiti razliku. Možda su inspiraciju dobili u nekoj dramskoj školskoj sekciji, nikad nećemo znati, na nama je samo da se izvalimo ispred malih ekrana i uživamo.

“Glavne aktere u svakoj epizodi glume stvarni ljudi, a i scene su snimane na stvarnim lokacijama što još više doprinosi autentičnosti događaja. Kroz dvanaest epizoda doznat ćemo što se događa s dugogodišnjim supružnicima kada njihovu idiličnu zajednicu uništi majčina prijevara s kćerinim dečkom, kako je majka tinejdžerica zbog ljubavi prema svojoj obitelji dospjela na rub bankrota, zašto se samohrana majka boji za život svoje kćeri jedinice koja se druži s kriminalcima, što se događa kada sin terorizira cijelu obitelj, kao i mnoge druge životne priče koje se događaju u susjedstvu iza zatvorenih vrata.

Iako je svaka epizoda serije „Krv nije voda” priča za sebe, za sve njih postoji krajnje pitanje – kakva je sudbina obitelji koje su potresli nesretni događaji , imaju li one nakon rješenja problema ikakvu zajedničku budućnost i koje su posljedice?” pita se RTL, a posljedice su najbolje osjetili – gledatelji.

Ova serija snimana je u gotovo svim zagrebačkim kvartovima, a scenarij je svaki put bio zadivljujuć i uistinu vrijedan ekranizacije, jer šteta bi bila da takva remek-djela ostanu tek na papiru. Iako je bilo “zalutalih” koji bi dramatičnu scenu pretvorili u recitaciju, ipak se tu i tamo našao polutalentirani student kojem su terbali novci. Naime, u ovoj seriji i prosti puk može zaraditi pa se tako i u ovoj seriji svaki građanin mogao prijaviti za ulogu. Ne možete reći da to nije prvi korak ka svjetlima relfektora.


Komentari