(VIDEO) Gdje ste bili 17.10.1989.? Prošlo je točno 30 godina od legendarnog koncerta Prljavog kazališta na Trgu

Foto: Facebook

Točno 30 godina prošlo je od legedarnog koncerta grupe Prljavo kazalište na Trgu bana Josipa Jelačića. Bio je to jedan od najvećih, ne samo glazbenih nego i političkih događaja tog doba.

Radi se o najvećem rock spektaklu ikada u Zagrebu. Na tadašnjem Trgu Republike našlo se više od 250 tisuća ljudi. Čak su i sami članovi benda ostali iznenađeni nakon što su izašli na binu i ugledali broj okupljenih ljudi.

Na samom koncertu osjetila se jaka emocija, pogotovo prilikom pjesma “Mojoj majci” (Ruža Hrvatska). Bilo je to u praskozorje Domovinskog rata i u zraku se itekako osjećala napetost, no više od svega domoljubni zanos koji je tresao čitavu zemlju. Zbog toga nastup na Trgu nije bio samo glazbeni spektakl nego i najveće okupljanje hrvatskog naroda u Jugoslaviji.

Navodno je tadašnja milicja htjela zabraniti koncert isključivanjem struje, no na Trgu se stvorila takva gužva da nisu mogli uopće doći do pozornice. Koncert je toliko legendaran da je čak uvršten i u neke školske udžbenike.

Prljavci obilježavaju 30. obljetnicu koncerta na Trgu dvama novim koncertima u zagrebačkoj Areni 18. i 19.10.2019., a kako je to izgledalo prije točno 30 godina pogledajte u videu.


Komentari