(VIDEO) Doznali smo čitaju li Zagrepčani stripove! Ako ste ljubitelj, nemojte propustiti jedinstvenu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt

Screenshot

Urušeni dio muzeja zbog potresa i epidemiološka situacija nisu obeshrabrili Muzej za umjetnost i obrt da radi i dalje. Tako su premijerno doveli neke od najluksuznijih modnih komada upravo u Zagreb. Povodom toga, doznajemo koje modne poslastice od Yves Saint Laurenta i Christiana Diora imate priliku pogledati do 28. ožujka na izložbi ‘Moda i strip’, ali čitaju li Hrvati i dalje stripove.

“Trendovi blijede, ali stil je vječan govorio je to proslavljeni modni dizajner Yves Saint Laurent čiji je jedini strip prvi put stigao iz Francuske ni više ni manje nego u Zagreb.

“Riječ je o jedinstvenom stripu koji je osmislio i oslikao modni dizajner Yves Saint Laurent, a zapravo tematizira nepodopštine male djevojčice Lulu u tadašnjem francuskom društvu”, kaže nam Marijana Paula Ferenčić, kustosica za izložbu Moda i strip.

Upravo nas je izložba ‘Moda i strip’ podsjetila kakav je utjecaj strip kao medij imao na svjetske dizajnere u kreiranju brojnih odjevnih kombinacija.

“I jedan i drugi medij na neki način otvaraju i problematiziraju goruća pitanja poput primjerice seksualnih sloboda, pitanje takozvane visoke i niske umjetnosti njihovih popularizacija i valorizacija, pitanje političkih cenzura i sloboda izražavanja”, priča nam kustosica.

S obzirom da prevladava mišljenje da se u kućanstvima diljem Hrvatske na knjigama i stripovima skuplja prašina, proveli smo malu anketu na zagrebačkim ulicama.

“Stripove sam čitala. Jako mi je bio lijep Alan Ford. Prvo volim crtež kao crtež, ali ima tamo i dobrih fora i takvih lijepih stvari”, “Prije sam čitao Alana Forda, zato što je zakon, smiješan, duhovit i uvijek zabavan”,  “Čitam najviše black scenu, Marka, Zagor, Kapetan Mickey i Alan Ford, ali baš i ne često”, odgovori su Zagrepčana na pitanje čitaju li stripove.

Upitali smo ih idu li u muzeje.

“Povremeno da, sada zbog ove korone ne, ali prije da”, “Prije da, ali sad više ne u zadnjih godinu i pol. Zbog korone i potresa nije situacija baš najbolja. Imamo sad sve online, život totalno”, “Rado bih, ali financijska situacija ne dopušta“, “Davno je to bilo”, “Bio sam prije par godina, zapravo prošle godine, u sklopu fakulteta”,  otkrili su nam prolaznici.

Dok su starije generacije odrasle uz stripove danas se ovom mediju pažnja pridaje tek na nekoliko satova hrvatskog jezika u obrazovnim ustanovama.

“Strip kao medij zaista je u znanstvenim krugovima i obrazovnim marginaliziran, ali je on zapravo sve prisutan, on je popularni medij, on je dio popularne kulture i zapravo sve više i više on ulazi u svake druge industrije pa tako i modnu industriju”, priča nam Marijana Paula Ferenčić

Ipak mladi kroz druge medije upoznati su sa superjunacima iako nam iz muzeja ističu da je ova izložba poticaj da se i mlađi naraštaji uhvate čitanja stripova.

“Strip junaci u formi stripa zapravo su odjeveni uvijek u jedno te isto. Mi točno znamo kako Supermen izgleda, kako Betmen izgleda, kako Popaj izgleda. Oni su putem mode individualni okarakterizirani”, kaže Ferenčić.

Tako je izložena i prava modna poslastica i to elegantna crna haljina s potpisom Christiana Diora kreirana za modnu ikonu tadašnjeg vremena Grace Kelly.

“Oni posjetitelji koji prvenstveno dođu upravo zbog mode  najčešće zapnu upravo za ovu haljinu i primjerice za ovaj modni kombinezon odnosno kaputić  modnog kreatora Kastel Bežaka koji također predstavlja referentan primjer na kojem točno vidimo utjecaj stripa na modu”, ističe kustosica.

Dok brojni svjetski gradovi imaju svoj muzej mode kod nas on još ipak nije zaživio, ali zato ova izložba nudi jedinstvene modne kreacije najpoznatijih svjetskih dizajnera.

“Pa naravno da je uvijek prednost nešto što vani postoji, a što kod nas ne, ali upravo smo međunarodnom suradnjom pokušali nekako nadomjestiti taj nedostatak”, zaključuje.

 Ako niste do sad pratili modu i stripove idealno je vrijeme da otiđete na izložbu ‘Moda i strip’ koja traje do 28. ožujka.


Komentari