(VIDEO) Ansambl tradicionalnih plesova LADO obilježava 70. obljetnicu u Zagrebu

Foto: Facebook

Ansambl LADO cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja u očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. No, najsvečanije razdoblje LADO očekuje u svom rođendanskom mjesecu za koji je pripremio program Antologija III s nekim od najpoznatijih točaka sa svog dugogodišnjeg repertoara od kojih su neizostavne one Zvonimira Ljevakovića i dr. sc. Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika.

“Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu – kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo, želimo im zahvaliti.”, rekao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan koji dodaje kako se kroz antologijske programe žele u program vratiti i koreografije koje nisu izvođene dugi niz godina što će sigurno biti lijep podsjetnik svima onima koji kontinuirano prate Ladov rad.

Program Antologija III, LADO će izvesti u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Novskoj i Münchenu, a na jednom od zagrebačkih koncerata po prvi će puta ugostiti i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL’UK. Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će imati priliku doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.
Ideja o zajedničkom koncertu sa slovačkim ansamblom rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert Ansambla LADO koji se održavao na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. “Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkoga – izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svog naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove”, rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU’K-a. Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla LADO u Slovačkoj.

Ovim godišnjim koncertima od Ansambla LADO oprašta se dugogodišnja solistica Snježana Hulina koja je u Ladu provela 37 godina i čiju su profesionalnu karijeru obilježile vokalne i plesne solističke dionice po kojima će je mnogi pamtiti. Uz umjetnički obol koji je dala Ansamblu, bila je izniman primjer svim generacijama plesača-pjevača šireći Ladom svoj zarazni smijeh i optimizam.

O Ansamblu LADO:
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl. Osnovan je 1949. godine i već sedamdeset godina istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i prikazuje na sceni najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.


Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta) pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnoga hrvatskog tradicijskog ruha.

2019. godinu, u kojoj Ansambl LADO obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja, obilježava niz aktivnosti. Uz program “Neka sjaji sunce svima“ koji je bio posvećen plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine, LADO je organizirao i izložbu umjetničkih fotografija “LADO / RELJEFI / TRAGOVI” koja je bila otvorena u Zagrebu, Bjelovaru, Rijeci i Dubrovniku, a u prosincu se otvara i u Varaždinu te koja će i u 2020. godini posjetiti gradove u Hrvatskoj i inozemstvu. U obljetničkoj godini snima se i dokumentarni film o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s renomiranim redateljem Nebojšom Slijepčevićem. Ansambl je održao i svoje tradicionalne korizmene koncerte, koncerte u sklopu ljetne turneje, dok slijede svečani cjelovečernji rođendanski koncerte u studenome i božićna turneja u prosincu kao i održavanje predstava Narodil se mladi Kralj s Kazalištem Komedija.

O Ansamblu SL’UK
Državni ansambl tradicijskih plesova Slovačke osnovan je 1949. godine i profesionalni je umjetnički ansambl koji se fokusirao na obradu i interpretaciju folklora u Slovačkoj. Ansambl čini 45 vrhunskih profesionalnih umjetnika iz Slovačke, Češke i Nizozemske.

Kreativne aktivnosti SĽUK-a kao profesionalnog reprezentativnog umjetničkog tijela okupljaju tradicionalne pristupe i inovativne umjetničke projekte koji uključuju nove umjetničke žanrove. Mladim umjetnicima, studentima i profesionalcima umjetnička organizacija Ansambla SL’UK pruža kreativne mogućnosti za izvođenje svojih projekata, sudjelovanje u koprodukcijama, cross-žanrovskim i multikulturalnim događanjima i revijama, kao i organiziranje radionica, seminara i konferencija.

Komentari

loading...