Veliki događaj u Zagrebu: Stižu nam oskarovci i veliki svjetski poznati producenti

NEM Zagreb 2019., događanje usmjereno na razvoj TV i filmske industrije u Hrvatskoj i regiji, objavio je prve potvrđene predavače i paneliste. Tijekom trodnevnog događanja, govornici iz Europe i svijeta dijelit će bogata znanja i iskustva s ciljem razvoja audiovizualne industrije u Hrvatskoj, regiji, ali i svijetu.

Prvi NEM Zagreb održat će se od 11. do 13. prosinca u Esplanade Zagreb Hotelu, a neki od prvih potvrđenih predavača su Allan Starski, scenograf, dekorater seta i dobitnik Oscara za film Schindlerova lista (1993.). Poznat je i po radu na filmovima Pijanist (2002.) i Oliver Twist (2005.)  Osim njega, tu je i Gabrielle Tana, producentica koja je s filmom Philomena (2013.) nominirana za Oscara (kategorija Film godine 2013.), te za dvije BAFTA nagrade (kategorije Najbolji britanski film i BAFTA Film award), prenosi Večernji.hr.

European Alliance, udruženje vodećih europskih TV kuća ZDF, RAI i France Television s ciljem produkcije što kvalitetnijeg europskog sadržaja s potencijalom za globalni uspjeh. Neki od najavljenih projekata su povijesna avanturistička serija Around the World in 80 Days temeljena na istoimenom romanu Julesa Verna, te serija o životu i stvaralaštvu Leonarda da Vincija  Prvi NEM Zagreb bit će domaćin predstavljanju novih serija, ekskluzivne screeninge vodećih produkcijskih tvrtki moći će pogledati svi sudionici NEM-a Zagreb te na taj način vidjeti nove trendove ili zainteresirani mogu kupiti prava na emitiranje za svoju državu. Primjerice, ekskluzivne sadržaje prikazivat će Hrvatska radiotelevizija, BBC Studios ili izraelska produkcijska i distribucijska tvrtka Keshet. NEM Zagreb bavit će se svim temama u lancu stvaranja televizijskog i filmskog sadržaja – odlična je to prilika i odskočna daska za sve profesionalce ili početnike koji bi svoja djela htjeli plasirati globalnoj publici.

Značajan dio NEM-a Zagreb je TV Writing Contest, natječaj za perspektivne scenariste koji će dobiti priliku predstaviti svoju ideju ključnim donositeljima odluka i potencijalno dogovoriti posao koji im može unaprijediti scenarističku karijeru. Prijavljene projekte ocjenjivat će nezavisni žiri u predselekciji, zatim produkcijske tvrtke i televizije s kojima svi sudionici potencijalno mogu ostvariti suradnju. Glavni potvrđeni žiri trenutno čine HRT, RAI, Beta Film i Zig Zag Productions.

Jedan od NEM-ovih partnera je i Hrvatska gospodarska komora koja je prepoznala je važnost inicijative.  „Filmska i TV industrija kao rijetko koja može brzo pridonijeti promjeni percepcije i brendiranju Hrvatske kao poželjne i nezaobilazne destinacije za život, a samim time i za investicije i ulaganja. Stoga Hrvatska gospodarska komora rado podržava New Europe Market i audiovizualnu industriju u Hrvatskoj, koja sa sobom povlači i razvoj drugih gospodarskih grana, od turizma, gastronomije i hotelijerstva do različitih oblika industrija koje prate filmsko stvaralaštvo“ ,izjavio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

New Europe Market kroz godine se profilirao kao najrelevantniji market u Adriatic regiji specijaliziran za TV i filmsku industriju. Od samih početaka u Dubrovniku 2013. godine, NEM kontinuirano pridonosi razvoju industrije, a samim time turizma i ekonomije. Renomirane svjetske produkcijske kuće posjetile su NEM s ciljem investiranja u lokalni sadržaj s potencijalom za inozemno tržište.


Komentari