Veličanstvena opera po prvi puta u HNK: ‘Usudili bi se reći da je ovo zagrebačka praizvedba’

Foto: Pixabay

“Lastavica/La” Rondine Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine a premijerno će biti izvedena u HNK u Zagrebu 21. listopada.

Premijerom će ravnati maestro Lorenzo Passerini dok režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje Hugo de Ana.

“Premijera opere Lastavica za nas je iznimno važan događaj jer ta opera nikada nije izvođena u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i usudili bi se reći da je ovo zagrebačka praizvedba. Uzbuđenje je veliko i jer se vraćamo operi nakon dugo vremena te se nadamo da ćemo opet uživati u velikim glazbeno scenskim djelima, opernih i baletnih sadržaja”, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Foto: HNK

Puccini je djelo skladao dvije godine a u proljeće 1916. opera je bila završena. Lastavica nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

“Lastavicu vidim kao svježu i poletnu operu i iz tog razloga samu u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična i cijela je skoro koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom je interesantan”, rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian istaknuvši kako mu se misao za postavljanje Lastavice pojavila i prije nego je došao u zagrebački HNK. U trenutku kada je saznao da njegov dugogodišnji prijatelj, redatelj Hugo de Ana radi kompletni spektakl za predstavu, poželio ga je dovesti i u Hrvatsku.

To je priča o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/ Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.

“Ovo je scenska opera i mislim da ju je bitno izvesti a publici vjerujem da će se jako sviđati. Smatram premijeru Lastavice odličnim početkom sezone i jako sam zadovoljan da smo ju uspjeli pripremiti”, izjavio je Surian.

Ulaznice za premijeru su rasprodane, a za ostale dane možete ih kupiti ovdje.


Komentari