UZBUDLJIVI FILMSKI NASLOVI: Buntovnici, zaljubljenici i pustolovi ovoga tjedna stižu na Ljetnu pozornicu Tuškanac!

Facebook/Ljetna pozornica Tuškanac

inoteka u šumi, program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca koji se održava na Ljetnoj pozornici Tuškanac, nastavlja se pričama o buntovnicima, zaljubljenicima i pustolovima i ovaj tjedan.

Prvi na rasporedu je Odavde do vječnosti (1953) Freda Zinnemanna, grandiozna kombinacija ratne drame i romanse smještena u Pearl Harbor početkom Drugog svjetskog rata. Hvaljen zbog uvjerljivog prikaza života u vojnoj bazi i dojmljive priče o buntu pojedinaca protiv represivnog sustava, Odavde do vječnosti nagrađen je s osam Oscara, uključujući onima za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij te Franka Sinatru i Donnu Reed za sporedne uloge. Film je poznat i po ljubavnoj sceni Burta Lancestera i Deborah Kerr na plaži, koja je publiku zapljusnula dotad neviđenom senzualnošću te se prometnula u jedan od ikoničkih prizora pedesetih.

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac

Senzualnosti ne nedostaje ni u Tjelesnoj strasti (1981), redateljskom prvijencu Lawrencea Kasdana, priči o preljubu, zločinu i prevari na uzavrelom suncu Floride. Riječ je o atmosferičnom filmu s odlično napisanim likovima i dijalozima, čiji zaplet – riječima samoga autora – ima gustoću romana i teksturu sna. Tjelesna strast ostvarila je veliki uspjeh među publikom i kritikom, a Williama Hurta i Kathleen Turner prometnuo je u međunarodne zvijezde.

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac

Nesretni ljubavnici junaci su i Chungking Expressa (1994), melankoličnog remek-djela redatelja Wonga Kar-waija o dvjema gorkoslatkim romansama na ulicama Hong Konga. Riječ je o jednom od najboljih filmova devedesetih, u kojem su tradicija honkoških akcića i francuskog novog vala spojeni u aromatičnu i atmosferičnu posvetu mladosti, neodlučanosti i osjećaju zaljubljenosti. Chungking Express jedan je od filmova koji su svojom modom, glazbom i estetikom definirali desetljeće te su imali veliki utjecaj na čitav niz redatelja, od Quentina Tarantina do Xaviera Dolana. Na Ljetnoj pozornici prikazuje se nedavno restaurirana inačica.

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac

Na platnu u petak stiže Nevolja je ženskog roda (1974), crna komedija „svetog oca filmskog trasha“ – Johna Watersa. Priča o životnim nedaćama Dawn Davenport, buntovne školarke koja bježi od kuće kako bi postala kraljicom zločina, satirični je napad na malograđanski ukus i moral, predvođen kultnom drag zvijezdom, glumcem i pjevačem Divineom. Riječ je o perverznoj, uvredljivoj i anarhičnoj poslastici koju treba vidjeti da bi se vjerovalo, a koja se prikazuje u sklopu Kultnog petka, Kinotekina programa namijenjenog filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Na Ljetnoj pozornici možete pogledati nedavno restauriranu inačicu Watersova klasika.

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac

Tjedan se zaključuje uz Družbu Goonies (1985), jedan od najpoznatijih filmova nedavno preminulog hollywoodskog hitmejkera Richarda Donnera. Riječ je o maštovitoj, duhovitoj i dinamičnoj komediji o djeci koja odlaze u potrazi za skrivenim gusarskim blagom, dok im za leđima puše banda opasnih kriminalaca. Družba Goonies filmska je čarolija u punom smislu riječi, djelo koje je obilježilo djetinjstvo nekoliko generacija filmoljubaca, a na čijoj palubi uvijek ima mjesta za nove članove. Projekcijom Donnerova filma na Ljetnoj pozornici Tuškanac opraštamo se od ovog hollywoodskog velikana, napinjući jedra prema avanturama koje su pred nama!

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac

Sve projekcije održavaju se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Kako biste osigurali svoje mjesto na projekciji, preporučamo da karte kupite online ili barem pola sata ranije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac. Više informacije o programu pronađite ovdje.


Komentari