Utorak na ZagrebDoxu: premijera filma ‘Veće od traume’ Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski

Foto: Press

Nakon besplatnih projekcija kojima u 15 sati počinje program na ZagrebDoxu, publiku očekuje niz filmskih naslova, a gostujuće autorice i autori u razgovorima nakon projekcija otkrit će više o nastanku svojih ostvarenja.

Brave, ključevi, voda i drveće

U filmu Brave, ključevi, voda i drveće koji će biti prikazan u 16 sati u dvorani 1 britanska umjetnica i redateljica Penny Andrea suočava se s vlastitom bolešću, i to uz pomoć umjetnosti. Koristeći se samo vlastitim crtežima i glasom, redateljica se upušta u fascinantnu potragu za odgovorima, prihvaćanjem i utjehom. Majstor filmskog pripovijedanja, britanski redatelj i umjetnik Mark Cousins, u svom novom ostvarenju Priča o gledanju (17 sati, dvorana 2) na esejistički način, uz pregršt referenci na povijesne događaje, likovna djela i kinematografiju analizira ulogu i snagu vizualnih doživljaja u tumačenju svijeta oko nas.

Dida

U istom terminu u dvorani 4 bit će prikazan nagrađivani film Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, dirljiv portret čovjeka koji pokušava živjeti u dvije zemlje i brinuti o tri žene – majci, baki i supruzi.

Otac

U dvorani 5 tada je na rasporedu film Otac, ovjenčan Zlatnom golubicom festivala DOK Leipzig, u kojem redatelj Wei Deng o radikalnim posljedicama modernizacije u Kini govori kroz osobnu vizuru i težak odnos između vlastitog oca i djeda.

Misija: pronaći sreću u teškim vremenima

Još jedan naslov iz programa Biografski Dox bit će prikazan u 18 sati – Misija: pronaći sreću u teškim vremenima (dvorana 1) oskarovca Louieja Psihoyosa i Peggy Callahan pruža uvid u prijateljstvo dvojice karizmatičnih duhovnih lidera i boraca za pravdu, mir i slobodu tibetanskog vođe Dalaj Lame i južnoafričkog nadbiskupa i aktivista Desmonda Tutua.

107 majki

U istom terminu u dvorani 3 film 107 majki osobno će predstaviti slovački redatelj Peter Kerekes. Smješten u sumornom ambijentu ženske kaznionice u Odesi, ovaj dokumentarno-igrani hibrid nastao prema autentičnim svjedočanstvima na venecijanskoj Mostri osvojio je nagradu za najbolji scenarij.

Pokušavam zapamtiti putem fotografija iz obiteljskog albuma, video zapisa iz kućne arhive i još uvijek živih sjećanja

U dvorani 5 u 19 sati bit će prikazana dva filma iz programa Stanje stvari – dokumentarac Pokušavam zapamtiti putem fotografija iz obiteljskog albuma, video zapisa iz kućne arhive i još uvijek živih sjećanja autorice Pegah Ahangarani bavi se posljedicama Islamske revolucije u Iranu.

Kad cvijeće ne šuti

Uz gostovanje autora Andreija Kutsile, uslijedit će projekcija filma Kad cvijeće ne šuti, koji govori o brutalnom gušenju mirnih demonstracija nakon posljednjih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji.

Veće od traume

U 20 sati u dvorani 3 bit će održana svjetska premijera domaćeg dokumentarca Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, a autorice će nakon projekcije govoriti o svom ostvarenju u kojem prate skupinu žena koje se kroz proces grupne terapije suočavaju s traumatičnim iskustvom proživljenim tijekom rata.

Kuća od krhotina

U isto vrijeme u dvorani 1 na rasporedu je dirljivi dugometražni prvijenac Simona Lerenga Wilmonta, Kuća od krhotina, o sudbini djece smještene u jednom istočnoukrajinskom sirotištu. U razgovoru nakon filma redatelj će otkriti više o ostvarenju koje mu je na Sundanceu donijelo nagradu za režiju.

Filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije

U 21 sat na programu su filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije: u dvorani 2 slovenska autorica Marija Zidar predstavit će Pomirenje, priču o sudbini obitelji u albanskim brdima koja se nakon tragičnog gubitka nađe na razmeđu prošlosti, nesigurne sadašnjosti i pritisaka izrazito patrijarhalnog balkanskog društva.

U dvorani 4 publika će gledati Bratstvo talijanskog redatelja Francesca Montagnera o tri mladića u Bosni koji se iza privida potpuno neočekivane slobode od očeve stege suočavaju s nizom izazova i odgovornosti. Film Imadovo djetinjstvo, šokantnu priču o petogodišnjaku koji se nakon gotovo trogodišnjeg zatočeništva u ISIL-u vraća u rodnu zajednicu Jezida, predstavit će redatelj Zahavi Sanjavi u dvorani 5.

Druga strana rijeke

Program završava projekcijama u 22 sata, kada će u dvorani 1 biti prikazan film Antonije Kilian, Druga strana rijeke, čija protagonistica pronalazi novi dom među kurdskim ženama koje se bore protiv Islamske države i patrijarhata, dok će u dvorani 3 biti prikazan film Sabaya Hogira Hirorija o skupini hrabrih muškaraca koji riskiraju živote pokušavajući spasiti jezidske žene zatočene u zloglasnom ISIS-ovom logoru.


Komentari