Online otvoreni razgovor ‘Solidarna radna okolina sa ženama žrtvama partnerskog i obiteljskog nasilja’

Ilustracija (Foto: Pexels)

Kao doprinos globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama Zaklada Solidarna poziva na online otvoreni razgovor  „Solidarna radna okolina sa ženama žrtvama partnerskog i obiteljskog nasilja“  koji će se održati 2. prosinca 2020. godine s početkom u 10.00 sati online putem platforme Zoom.

Znamo da je ekonomska neovisnost glavni faktor uspješnog i održivog izlaska iz začaranog kruga partnerskog i obiteljskog nasilja. Iako smo kao društvo svjesni te činjenice, o kroničnom problemu neadekvatne uključenosti žena žrtava obiteljskog nasilja na tržište rada premalo se govori te se, posljedično, problem gura još dalje na margine radničkih prava i pitanja. Ovu raspravu zajedno organiziraju SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost te njezin Fond #spasime, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a moderira ga Marina Škrabalo.

Razgovor je otvoren za aktivno sudjelovanje SVIH zainteresiranih, a posebno žena koje su same preživjele nasilje, poslodavaca i menadžera/ica posvećenih društveno odgovornom poslovanju, stručnjakinja i aktivistkinja za suzbijanje nasilja nad ženama, sindikalistkinja/ista te  predstavnika nadležnih institucija. Kao polazište poslužit će nalazi  dosad jedinog istraživanja o stavovima poslodavaca Ženske sobe iz 2018 „Korak bliže zaposlenju“ koje će predstaviti voditeljica Pravnog tima Anamaria Drožđan-Kranjčec. Sudjelovanje u ovom otvorenom razgovoru potvrdilo je Ministarstvo  rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji –  pomoćnica ministra Marija Knežević Kajari i državna tajnica Margareta Mađerić i njihov stručni tim. Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sudjelovat će Kristina Fleicher koja će predstaviti i trendove u zapošljavanju žena koje su preživjele nasilje , a u ime Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova g . Nebojša Paunović.  Sudjelovanje  su potvrdile i predstavnice SSSH i HUP-a, više poduzeća (Tvrtka IKEA, Hauska & Partner itd.) te više ženskih organizacija (Autonomna ženska kuća Zagreb, SOS Virovitica) i  inicijativa #spasime.

Pet ključnih pitanja otvorenog razgovora:

Koji su praktični problemi u zadržavanju i osiguranju radnog mjesta za žene koje preživljavaju ili su preživjele nasilje?

Kako radna okolina utječe na žene koje se suočavaju s nasiljem u partnerskim i obiteljskim vezama te kako je možemo učiniti solidarnom i podražavajućom? 

Koju su ključni faktori uspješne integracije u tržište rada za žene koje su preživjele nasilje i čine sve kako bi se oporavile i osamostalile?

Koje su to mjere koje bi žrtvama nasilja u RH trebale olakšati pristup tržištu rada te kako ih učiniti djelotvornima?

Što mogu učiniti poslodavačke i poslovne udruge, sindikati te udruge za zaštitu ženskih ljudskih prava te radničkih prava u stvaranju solidarne radne okoline sa ženama žrtvama partnerskog i obiteljskog nasilja? 

U ovom javnom događaju moguće je izravno sudjelovati putem online platforme Zoom na sljedećoj poveznici: https://zoom.us/j/98581138747?pwd=VnNsaWhScmNxVHZHaWhhdWNGK1JGZz09

Svi zainteresirani ovu raspravu mogu pratiti i komentirati uživo  na FB stranici Europskog parlamenta u Zagreba (live stream): https://www.facebook.com/europarl.hr

Korak bliže zaposlenju - stavovi poslodavaca o zapošljavanju žrtava nasilja u obitelji- Ženska soba


Komentari