Uskoro premijera dugoiščekivanog filma o Milanu Bandiću. Otkrivamo sve detalje

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma KUMEK, redatelja Darija Juričana, posvećenog dugogodišnjem gradonačelniku glavnoga grada Milanu Bandiću, bit će održana u nedjelju, 22. studenog u kinu SC, na adresi Savska cesta 25.

Pretpremijera će se održati u 17h, svečana premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje u 19h, a dodatna projekcija za sve zainteresirane u 21h.

Ulaznice za projekcije u 17h i 21h od danas možete kupiti ovdje.

Ekipa filma bit će na sve tri projekcije, a slijedom toga publika će imati priliku doznati sve zanimljive detalje od redatelja “Kumeka”. Nakon premijere, film kreće u svoj redovni kinematografski život diljem Hrvatske.

Inače, film Kumek treći je film iz ciklusa Gazda (prvi je Gazda o Ivici Todoriću, drugi Gazda: Početak o Miroslavu Kutli) i sniman je tijekom četiri godine na lokacijama u Zagrebu i Grudama.

“Raditi film Kumek bio je veliki izazov, jer pokriva gotovo četrdeset godina djelovanja Milana Bandića, prividno hiperaktivne i trumpolike pojave hrvatske političke scene. Bandić je šest puta biran za gradonačelnika grada Zagreba, koji nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca. Milan Bandić u tri je navrata odbio dati intervju za naš film, pa je napravljena audicija kako bi mu se našao dvojnik”, izjavio je Dario Juričan.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), zaklada Kultura nova i velikodušne donacije građana putem crowdfunding kampanje. Producent filma je udruga Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).

Uz film će biti predstavljena i knjiga KUMEK, koja je komplementarna filmu. Knjigu potpisuju cijenjeni istraživački novinari Saša Paparella i Hrvoje Appelt.

Kino Tuškanac odbilo je premijerno prikazivanje filma iz pomalo očekivanih razloga.

“Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma Kumek. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je „moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit“ te smatraju da će se projekcija filma u Gradu „nažalost protumačiti kao politički stav“, odnosno da će se čak to „protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu”, objasnio je Juričan.

“Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere Kumeka donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika”, zaključio je redatelj filma.


Komentari