Uskoro premijera dokumentarnog filma ‘100 godina Muzičke akademije’, a biti će predstavljena i monografija

100 godina Muzičke akademije (Foto: PR)

Veliki jubilej djelovanja Muzičke akademije nastavlja se obilježavati – dokumentarni film 100 godina Muzičke akademije autorice Nane Šojlev u produkciji Hrvatske radiotelevizije premijerno će biti prikazan u petak, 27. svibnja 2022. u 12 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji.

Pored projekcije filma, bit će predstavljena i monografija 100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem… urednika Sanje Kiš Žuvele, prodekanice za studije i cjeloživotno obrazovanje i muzikologinje te muzikologa Ivana Ćurkovića. Dokumentarni film 100 godina Muzičke akademije sniman je tijekom 2021. i 2022. godine, a u njemu su sudjelovali sadašnji i bivši profesori Muzičke akademije te mnogobrojni studenti.

Film progovara o povijesti ove ustanove, iznimno vrijednoj umjetničkoj ostavštini koja čuva, kao i o umjetnicima svjetskoga glasa, vrsnim glazbenim pedagozima i brojnim muzikolozima koje je formirala.

Na projektu radili mnogi

“Bila mi je iznimna čast i zadovoljstvo surađivati s profesorima i studentima; drago mi je da se HRT ovim filmom pridružio obilježavanju njihove velike i važne obljetnice. Umjetnička poduka doista je specifična, vrlo je uzbudljivo pratiti procese koji studente – od pukog vladanja “zanatom” – oblikuju u buduće umjetnike”, izjavila je redateljica Nana Šojlev povodom premijere filma pa je dodala.

“To je ujedno i vrlo delikatan postupak, a predanost glazbenih pedagoga i njihova interakcija sa studentima, fascinirala je i našu ekipu. Glazba je sama po sebi nešto čarobno, a nama – “ljubiteljima” – i svojevrsni misterij… Reklo bi se da profesija doista oblikuje ljude. Bili smo okruženi prekrasnim, ugodnim, pristojnim i dragim mladim glazbenicima i njihovim mentorima – muzičarima s već ostvarenim, iznimnim karijerama – pa smo uživali u svakom trenutku snimanja.”

Producentica je Sunčana Hrvatin Kunić. A povodom stote obljetnice osnutka Muzičke akademije u Zagrebu u pripremi je i već spomenuta monografija 100 godina glazbe: učenjem, stvaranjem, istraživanjem. U tom je izdanju opisana povijest ustanove, nastavna, umjetnička, znanstvena i stručna djelatnost te objavljeni popisi studenata i nastavnika u proteklih stotinu godina.

Autori su tekstova i priloga nastavnici Odsjeka za muzikologiju – Ana Čizmić Grbić, Ivan Ćurković, Monika Jurić Janjik, Sanja Kiš Žuvela i Jelka Vukobratović, studentice Odsjeka za muzikologiju – Timna Bjažević, Hannah Pavlić, Mirta Borovac i Odsjeka za glazbenu pedagogiju – Tena Maletić, Marija Anđela Biondić, voditeljica knjižnice Željka Radovinović i knjižničarka Ivana Klajzner, voditeljica korepeticije Eva Kirchmayer Bilić, a u prikupljanju podataka sudjelovali su brojni bivši i sadašnji studenti i zaposlenici Muzičke akademije te vanjski suradnici.


Komentari