Upoznajte Emu i Petra, mlade ljude koji su stvorili akustični duo EmPe2 da bi proširili okolini svoju neizmjernu ljubav za glazbom

Foto: Bruno Žganjer Šram

Zasigurno ste mnogo puta kroz brojne razgovore čuli da “prave glazbe” više nema te da su na njeno mjesto došli “šareni kvazi reperi”, koji osvajaju scenu skupim modnim markama, pjesmama o gangsterskom načinu života te stihovima punih psovki i eksplicitnog sadržaja.

No, Ema Kurtović Petar Deverić, odlučili su pokazati da tamo negdje još uvijek postoje ljudi koji rade “pravu glazbu”, koja možda u današnje vrijeme nije aktualna, ali i dalje ima onih koji ju cijene.

Njih su dvoje tako osnovali duo “EmPe2”, koji je u kratkom roku uspio osvojiti srca i uši svih onih koji su imali priliku čuti njihovu svirku, a mi smo ih odlučili pitati među ostalom i kako se rodila njihova ljubav za glazbu.

Foto: Bruno Žganjer Šram

Ema se zaljubila u pjevanje zbog Beyonce

“Ljubav za glazbu kod mene postoji oduvijek, no ljubav prema pjevanju javila se nešto kasnije. Završila sam osnovnu glazbenu školu iz klavira i tada još nisam mislila da ću se okrenuti glazbi, no prvi sam puta bila zapanjena pjevanjem u petom razredu nakon koncerta od Beyonce“, rekla nam je Ema dodajući da joj se kroz godine ukus u glazbi mijenjao, pa sada s takvim divljenjem gleda nastupe blues pjevačice Ette James. 

Otkrila je i da joj je ljubav prema glazbi sada sve veća te je sve više otvorenija prema raznim žanrovima, no uvijek će joj biti bliski radovi Janis Joplin Jima Morrisona.

“Vjerujem da osoba ne treba biti rob jednoga žanra jer od svakog, pa i onog najmržeg, možeš dobiti neku ideju. Kako i s upoznavanjem raznih ljudi, tako i sa žanrovima, širiš svoje vidike”, objašnjava Ema, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i pjevačica.

S druge strane, Petar je ljubav prema glazbi otkrio tek nakon što se ispisao iz glazbene škole, jer mu, kako kaže, klasična glazba nikad nije bila privlačna.

“Jazz i blues me najviše privlače, jer u klasici baš nema prostora za izražavanje, odnosno improvizaciju”, objašnjava nam Petar prisječajući se prvog dana kad su se on i Ema upoznali, jer kako kaže ona, riječ je o suvremenoj priči upoznavanja.

Foto: Bruno Žganjer Šram

Od žanrova isprobavaju razne stvari, no ipak ih vuče blues rock

“Prije tri godine sam s majkom razgovarala kako bih voljela imati gaže i više se posvetiti pjevanju, na što mi je ona rekla ‘pa što čekaš, ne razgovaraj samnom, pronađi nekoga za nastupe’ i tako je i bilo. Te večeri sam se na instagramu javila Petru za kojeg mi je rekla jedna poznanica i poslala mu ‘pjevam i voljela bih nastupati s nekim, jesi li zainteresiran?’ Već smo se drugi dan našli na kavi, a treći dan smo imali prvu probu na kojoj smo shvatili da smo rođeni na isti dan koji je eto, slučajno ili ne, baš na svjetski dan glazbe”, prepričava nam Ema.

Od žanrova glazbe, kažu, isprobavaju brojne stvari, od popa do jazza, no ipak ih najviše vuče blues rock, ali se u zadnje vrijeme pronalaze i u funku. No, nedavno su izbacili i svoju prvu autorsku pjesmu “Stara Navika” iza koje stoji zanimljiva priča.

“Prva autorska pjesma nastala je prije nekoliko mjeseci kada smo Petar i ja razgovarali o tome da smo taj tjedan sanjali neke ljude iz prošlosti i zaključili da bismo mogli to pretočiti u tekst”, započinje priču Ema ističući da je melodiju “mumljajući” snimila Petru jedan dan dok se vraćala s fakulteta.

“Ubrzo smo se našli na probi i složili se da ćemo raditi na toj melodiji i na jedinim riječima koje smo do tada imali, a one su bile, naravno, stara navika, kako je i ime pjesme. Imali smo puno razgovora o samoj temi i puno verzija melodije koja je u početku bila čista blues progresija”, objašnjava.

Foto: Bruno Žganjer Šram

U budućnosti stiže i prvi album

U ostvarivanju njihovih ideja za pjesmu i spot su im, kako kaže, uveliko pomogli violončelist koji je zaslužan za uvodni dio, Andrej Nikšić, te njihovi prijatelji statisti i Bruno Žganjer Šram, student arhitetkture koji ima odlično oko za kadrove.

“Nakon što smo izbacili pjesmu ‘Stara Navika’, stvarno smo dobili puno pozitivnih reakcija i komentara, što nam je jako drago”, rekao je gitarist Petar te dodaje da je snimanje glazbe i spota, vrlo zanimljivo iskustvo te je jako sretan kako je sve na kraju ispalo.

Foto: Bruno Žganjer Šram

EmPe2 već je nastupao na brojnim gažama prošlo i pretprošlo ljeto, a prošle su godine na jednom natjecanju u Samoboru osvojili i drugo mjesto te nastup na večeri poezije. No, kako je pandemija koronavirusa djelovala na sve glazbenike, tako je i na njih, ali su to razdoblje iskoristili za rad na novoj pjesmi.

Ema i Petar kažu da u budućnosti žele eksperimentirati s drugim žanrovima glazbe, a u budućnosti stiže još pjesama, prvi album, ali i veće gaže na kojima će ih zainteresirani moći uistinu upoznati.

Foto: Bruno Žganjer Šram


Komentari