Umorili ste se božićnih klišeja? Evo sedam sjajnih zagrebačkih pjesama za buntovno slavlje

Screenshot / fraktura mozga

Vrijeme Božića vrijeme je darivanja, ljubavi i mira, ali, zasigurno će se mnogi požaliti, također i forsiranja dobrog raspoloženja i osjećaja čak i kad se tako ne osjećate.

Bilo da vas jednostavno živcira blagdanski kič, ili mislite da se novci mogu bolje potrošiti nego na ukrase, ili vas jednostavno uhvati usamljenost za blagdane? Možda vas je ostavila cura, dečko, suprug ili supruga? Možda Vam ustvari ne smeta Božićno veselje, ali klasične stvari poput obiteljskog ručka vas ipak živciraju i imate neke druge prioritete?

Možda vaši bližnji ne shvaćaju zašto navijate za Grincha tijekom maratona božićnih filmova, ali ne brinite, niste sami. Zagreb.info donosi vam sedam najboljih buntovnih pjesama za jedan drukčiji, ali nimalo manje božićni duh praznika.

Bolesna Braća & Tram 11 – Božićna

Dva fantastična zagrebačka rap dvojca, na tragikomično način ističu kontrast između blagdanskog raskoša na hladnoj ulici koju gledaju siromasi bez prebijenog novčića u džepu, kojima su blagdani sve samo ne obilni. Od prosjačenja, do krađe, klošarenja i beskućnog smrzavanja. Odlična društvena kritika u rap melodiji onog tvrdokornog zagrebačkog repa s početka stoljeća.

Diletanti- Božić dolazi

Bilo da ste tvrdokorni, dosljedan punker, ili samo „pozer“ zbog kojeg ovi prvi kažu da je punk mrtav, ne možete biti ni jedno ni drugo, a da ne pustite barem jednom ovaj božićni hit dok gledate u okićeni bor.

Ironično veseljenje blagdanima zbog opijanja, droge, bacanja petardi, nešto novaca na poklon i općenitog glupiranja s prijateljima, pored dosadnih obiteljskih ručkova gdje nitko ne razumije vaš gnjev, ali barem ima fine francuske salate i kolača. Gnjev se naposljetku ipak iskristalizira, ali ostaju pitanja: Gdje je? S kim je? Kako je?

Shorty i Remi – Božićna

Iako umirovljen slavonski reper Shorty nenadmašno prebaci nostalgiju svakom onom želio-bih-biti-huligan klincu koji je upoznao domaći rap u 2000. U kombinaciji sa zagrebačkom repericom i pjesnikinjom Remi Priselac, ova vinkovačko-zagrebačka suradnja priča priču o disfunkcionalnoj obitelji u kojemu Djed Božićnjak nikako da posjeti dijete koje samo želi poklone na najčarobniju noć u godini. Shortyjeve kitice o problemima s ocem i siromaštvom, podebljane su Remijevim refrenom o usamljenosti uz filmove na obiteljski dan, uz nadu da će možda ipak biti bolje iduće godine.
Smiješno i zabavno, iako malo gorko kada shvatite da nažalost disfunkcionalne obitelji nisu plod lirične mašte.

Pankreas – Božićna kitica

Dok Shorty i Remi očekuju crvenog djedicu i kakvo društvo, možda veseljak s poklonima jednostavno nije došao jer se malo previše zapio s ekipom iz Pankreasa.
Ovi genijalni hard-core/punk sastav s horor motivima, vrlo radosno slavi Božić uz obilje alkohola, najmanje jednom litrom konjaka, a pridružio im se upravo i sam Djed Božićnjak. Nažalost, litra vinjaka nije za svakoga, a pijani djedica preminuo je zaglavivši u dimnjaku nakon što ih je pretekao sve u ispijanju. Dok crvi papaju djedicu, darove ipak donosi ni manje ni više nego smrt osobno. Piće je odbio, a gusti dim njegovih cigara bio je koban za veseljake koji su malo „prilegli“ u crkvi.

Fraktura mozga – Božić je

Božić ne upropaštavaju samo ozljede glave, već i ljubavne frakture.

Kako biti sretan za Božić, kada vas cura, umjesto razmjenjivanja poklona s vama, vas zamijeni za nekog drugog lika? Nikako da je izbacite s Facebooka i iz misli, a samo vidite njenu sreću s drugima, dok uokolo šalje čestitke za Božić.

Kako zaliječiti božićno slomljeno srce ne znaju ni momci iz Frakture Mozga, ali u jednom odvažnom, energičnom punkerskom stilu jasno šalju poruku lomiteljici srca što napraviti sa sobom i svojim čestitkama.

Mašinko – Sretan Božić (Bit će bolje)

Za sve koji nemaju nikoga i bit će usamljeni na blagdane, možda nitko nije uspio donijeti bolju glazbenu utjehu od Mašinka. Energični punk možda malo bode usamljene, ali i daje nadu kako će dogodine biti bolje, samo dok ostaje dobre volje.

Screenshot / Ožujsko

Iggy Biznis – Za Božić ću se seksat

Duhoviti i mladi indie reper Iggy Biznis (s Džonijem Paranojom čini dvojac Dvije kitice) već je na YouTubeu poznat po duhovitim pjesmama i skečevima vezano uz Božić, a koji iako ne ubijaju blagdansko veselje, isto tako nisu ni blagdanski klišej. Kako dosadašnjih godina, tako ni 2021. nije iznimka.
Jedna vesela pjesma o blagdanskom veselju, ali na jedan neklasičan način koji bi mogao uzrujati tradicionaliste.
Iggy je upoznao jednu curu i umjesto obiteljskog ručka i poklona, veseli ga što će mu se „posrećiti“. Neka mu je sa (kontracepcijskom) zaštitom i srećom, sretan Božić!


Komentari