Umjetnost preuzima zagrebačke ulice: 6. Bijenale slikarstva izlazi iz Meštrovićeva paviljona i na dodatnih deset lokacija

Od prošloga četvrtka, 21. listopada do nedjelje, 5. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, popularnom Meštrovićevom paviljonu održava se šesto izdanje Bijenala slikarstva i gostujuće izložbe irskih umjetnika Dubliners.

Bijenale predstavlja širok presjek naraštaja koji aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.

VI. Bijenale slikarstva bilježi i niz noviteta te novih suradnji.

Tradicionalno, u okviru Bijenala slikarstva ugošćuje se i izložba inozemnih autora kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, predstavlja presjek slikarske scene jednog europskog grada. U 2021., u okviru 6. Bijenala slikarstva, u galeriji Bačva, predstavlja se dublinska slikarska scena,  izložba Dubliners, prema koncepciji Marka Cullena i Gavina Murthya (Pallas Project Studios). Na izložbi se predstavlja 20-ak irskih slikara.

VI. Bijenale slikarstva uvodi velike novitete u predstavljanju umjetnika koji se izražavaju u mediju murala. Prepoznavši sve veći značaj i kvalitetu ostvarenih murala, ove godine je uvedeno predstavljene i ovog formata slikarskog izražavanja u službenu konkurenciju Bijenala, a za tu priliku premijerno svoja vrata će otvoriti Pop up galerija Ispod (podzemna) ekstenzija izložbenog prostora Meštrovićevog paviljona.

Prepoznavši potrebu za predstavljanjem i zastupanjem što šireg presjeka likovnog umjetničkog istraživanja i djelovanja umjetnika u mediju slikarstva, ove godine Bijenale izlazi iz okvira Meštrovićevog paviljona, a dio programa izvodi se na čak 10 dodatnih lokacija u bližoj okolici  te u suradnji s brojnim muzejskim i galerijskim institucijama. Unutar glavne selekcije te dodatnih izložbenih programa bit će predstavljeno preko 100 hrvatskih i irskih umjetnika, piše portal Kultura u Zagrebu.


Komentari