ULIČNA UMJETNOST Objavljena knjiga o graffiti sceni u Hrvatskoj

FOTO: Ivan Klindić

Knjiga “Blackbook Croatia” uredničkog tima Matije Vnučeca, Alena Milera i Krešimira Golubića, u kojoj su prvi put objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske graffiti scene, objavljena je u nakladi Digital Graffiti.

U okviru tog izdanja predstavljena su 192 umjetnika ulične umjetnosti s isto toliko radova sakupljenih od ljeta 2020. do jeseni 2021. godine.

Kako je priopćeno, radovi su predstavljeni kroz onaj najintimniji dio svakog crtača grafita – graffiti writera, njihove skice uz pomoć kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih graffiti murala. Po riječima autora Matije Vnučeca i Alena Milera, ideju za taj projekt dobili su u ljeto 2020. nakon povratka s jednog graffiti festivala te listanja njihovih ‘blackbookova’ u koje su sakupljali radove drugih kolega grafitera.

“Budući da u Hrvatskoj nema sličnog izdanja koje bi popratilo cijelu scenu, došli smo na ideju da sakupimo radove što više hrvatskih crtača i od toga napravimo knjigu”, napominju.

“Nakon gotovo godinu i pol dana od početne ideje danas s ponosom možemo predstaviti knjigu s kojom smo vrlo zadovoljni  jer je u njoj okupljeno preko 90 posto ljudi koji se bave ovim specifičnom granom umjetnosti”, dodaj.

Svaka stranica unikatna je i posebna na svoj način, od skica izvučenih samo olovkom do full color stranica obojanih markerima, vodenim bojama i drugim slikarskim tehnikama.

Knjiga će se predstaviti 25. siječnja u KGZ – Knjižnici Marina Držića u Ulici grada Vukovara 222, a na sam dan promocije u izlogu knjižnice otvorit će se i prateća izložba originalnih skica koje su autori sakupili kroz rad na knjizi.

Komentari