UDRUGA OZANA Pletenjem i kukičanjem pomažu oboljelima od Alzheimera i drugih demencija

Foto: Udruga Ozana

Korisnici Udruge i Centra Ozana, mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te svi zainteresirani i okupljeni oko njihovog Štrikeraj caféa izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima (također pletenim i kukičanim) za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj.

“Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupiti i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. A u ovim zimskim danima i ugrijati ruke” kažu iz Ozane.

Foto: Udruga Ozana

Ova hvalevrijedna akcija pod nazivom Isprepletimo ruke pokrenuta je još u proljeće ove godine, a njome između ostalog žele podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Do sada su podijelili više od 70 rukavića, a obzirom na to da u Hrvatskoj ima oko 100.000 osoba koje žive s demencijom, kažu da su tek na početku.

“Sve je više dokaza koji govore u prilog činjenici da bavljenje kreativnim aktivnostima poput pletenja i kukičanja može utjecati na zdravlje i kvalitetu života pojedinca. Prema izvještaju koji je objavila organizacija Knit for peace a nastao je na temelju dosadašnjih istraživanja, prakticiranje ovih tradicionalnih vještina djeluje opuštajuće, može sniziti krvni tlak, umanjiti depresiju i anksioznost, odgoditi nastupanje i usporiti razvoj demencije, može odvratiti pažnju od kroničnih bolova, pružiti priliku za kreativno izražavanje, poboljšati kvalitetu života, umanjiti usamljenost i izolaciju te povećati osjećaj korisnosti i uključenosti u društvo” navode iz Ozane.

Primopredaja rukavića

Ozanovci su predali na korištenje 50 veselih šarenih rukavića za pacijente Dnevne bolnice za osobe s demencijom i Odjelu za osobe s demencijom i palijativnu skrb Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu koja provodi psihobiosocijalni pristup u svom radu koji je usmjeren na pacijente i na njihove njegovatelje.

Foto: Udruga Ozana

Primopredaji je osim voditeljice Dnevne bolnice za osobe s demencijom, prim. dr. sc. Paole Presečki, dr. med. prisustvovalo osoblje Dnevne bolnice, voditeljica Odjela za osobe s demencijom i palijativnu skrb Sandra Richter, dr. med., Tajnica Klinike Marija Zelenika, bacc.oec. i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med. koji je voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i predsjednik Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora te voditelj Hrvatske Alzheimer alijanse.

Ozanovci vas pozivaju da se uključite u njihovu akciju Isprepletimo ruke. Ukoliko imate potrebu za ovakvim rukavićem ili se želite uključiti u njihovu izradu, obratite se na [email protected]

Komentari