U ponedjeljak Močvara priprema poslasticu za početak radnog tjedna: Posjetite njihove filmske večeri!

Izvor: Facebook

U ponedjeljak, 5. listopada s početkom u 20 sati održat će se nova filmska večer na terasi kluba Močvara. Ovo će izdanje filmskih večeri predstaviti autore dvaju novih bisera domaće animacije koji se usude zaroniti u pitanja koja nam svima vise nad glavama.

U 2D i 3D animiranoj Arci Natko Stipaničev pita ono o čemu je još prije pola stoljeća pjevala Radojka Šverko – Kud plovi ovaj brod? Natkov je to prvi profesionalni film čija je radnja kao nadrealistička varijanta biblijske priče o Noinoj arki smještena na prekooceanski kruzer.  Više je nego jasno kako je riječ o alegoriji u kojoj naša civilizacija, omamljena hedonizmom, ne sluti kako se zapravo nalazi na svom posljednjem putovanju. Stipaničev priču o putovanju u nepovratno predstavlja s puno humora i pomaknute dosjetljivosti čija britka ironija pogađa ravno u metu.

Duhovitu i maštovitu društvenu kritiku također daju Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić svojim Umorstvom u katedrali, filmom nastalim prema queer detektivskoj zbirci Pustolovine Glorije Scott Mime Simić. Koristeći poticajan ambijent Londona početkom 20. stoljeća, film odvažno zaranja u teme konstrukcije identiteta, sustava kontrole te reprodukcije stereotipa, a sve to proteže kroz zavodljivi žanr detekcije i mnoštvo referenci na bespuća popularne kulture.

Oba su filma premijerno prikazana na uglednom međunarodnom festivalu u Annecyju te su dio velikog natjecateljskog programa ovogodišnjeg Animafesta.

Nakon projekcija spomenutih filmova, animatori će biti i gosti ove filmske večeri, te pokušati utopijski vedro dokučiti kud to plovi ovaj brod.

Događaj popratite i na Facebooku na ovome linku.

Dan otvorenog trga HNK: Uz iznimno bogat program ističu se umjetnici Ansambla LADO koji pripremaju nešto uistinu posebno!


Komentari